2023. dec. 7.

Hat éves kékfrankos a Mátrából

 

A korábbiakban több alkalommal írtam arról, hogy magyar kékfrankos mekkora szerepet tölthetne be a hazai és a nemzetközi borkultúrában. Most ezt a kört nem szeretném újra járni, ha valakit érdekel, itt találhat egy érdekes bejegyzést róla. Aki elolvasta a megjelölt cikket, azzal tudatom, sajnos a nagy szavak hamar szétoszlottak az éter végtelen mezőjében.

Azt se feledjük, az osztrákok Blaufrankisch néven már világhírnevet szereztek vele, az azért mégis ad valami reményt, hogy ha halkan is, de Sopronban folyik a munka. A kékfrankos fővárosától ezt azért el is várjuk. Ebből 2022 októberében, a Kékfrankos hangjai rendezvényen valamit megpendítettek, a nagybőgő húrja ettől még nem szakadt el és azóta is csak suttogva hallhatunk a nyugati végén lévő borászok munkáiról.

 

Létezik hazánkban egy másik hely, ahol a leggyakoribb kékszőlőnk csillaga emelkedést mutat. Ez a bio, natúr borászok egyik törzsbázisa, a Mátrai borvidéken fekvő Gyöngyöspata.  Egy olyan lentről építkező kezdeményezésről van szó, ami remélhetőleg idővel országos visszhangra tesz szert. Persze, ez már szakmai körökben valamelyest megtörtént, azonban az igazi fogyasztóbázist nem az újságírók, sommelierek, hanem a mindennapok emberei alkotják.

Azért az ottani termelőknek is megvannak a vérző sebei. Amíg vörös fronton egységesen a kékfrankosban látják az erőt, addig a könnyed, illatos, fehérboros jelzőket próbálják feledtetni a fogyasztói társadalommal. Amúgy az utóbbi témában még nem sikerült a kékfrankoshoz hasonlóan egységes dűlőre jutniuk, így még van bőven teendője a főleg fiatalokból álló generációnak.

Igaz, a Gyöngyöspatai Kékfrankos Fesztiválra még nem sikerült eljutnom, ettől még a kezembe került az Itt és Most Pince 2017-es kékfrankosa.

Nézzük, mit alkotott Hofmann Tibor és párja, Gyurasits Emőke az első mátrai évjáratukban. A bor amúgy egy évet 500 literes hordóban érlelődött. 


Színében itt-ott némi barnás árnyalatok jelennek meg, illatában viszont komplex, érett aromák áradnak. Meggy, érett cseresznye, fekete szeder, bors, szilva, étcsoki bevonóba csomagolva. Nyelvemet egy hosszabb, erőteljesebb savgerinc fogadja, ami közepes testben folytatódik, majd mindez egy íz kavalkádba csap át. Meggy, fekete szeder, szilva, vanília, némi földes elemekkel, közepes erősségű hordóval megtűzdelve. A lecsengése se mondható rövidnek. Picit túl a csúcson, azért 6 pontot könnyedén dobok rá