2023. nov. 18.

Új köntösben egy móri chardonnay

 

Még tavaly, mikor a 7 csepp borvidék könyvem írtam, a Móri borvidéken a Brigádnál egy 2021-es, félszáraz, palackozásra váró chardonnay-t töltöttek a poharamba, amire csak annyit mondtam!

   -    Fiúk, nekem picit édes, de jó lesz ez! 

Úgy 10 gramm maradékcukrot saccoltunk benne, viszont ez az édes érzet az erőteljes  savgerincét szépen kiegészítette, röviden szólva nagy dolog volt készülőben. Akik évről évre követik a srácok chardonnay-it, azok tudják, hogy pici borműhelyükben mindig egyedi nedűket készítenek belőle. Az alapanyaga tényleg egy istenáldotta helyről származik, érzékük is van hozzá, viszont üröm az örömben, a 2022-es szüret után gazdasági okokból fel kellett adniuk azt az ültetvényt. Nagy bánatomra a Brigád utolsó előtti évjáratú chardonnay-ját kóstolhattam.

Történetem egy évvel később 2023. augusztusában egy „elfeledett„ borvidék borfesztiválján, a Körös-torok melletti Csongrádon folytatódik, ahol Ákos a kezembe nyomott egy 2021-es chardonnay-t és csak annyit mondott!

   -    Kunci, most kóstold meg! Tudjuk, te a szárazat jobban kedveled, ez meg félszáraz, de nem bánod meg! Ezt tavaly még tartályból próbáltuk.

A bort megízlelve igazat kell adnom nekik!  Egy olyan zseniális tétel született, amiben minden összeállt. Pedig félszáraz, ami nem annyira passzol a szájízemhez!

Tömény illatában megjelenik egy élesztős vonal, amit citrus, lime tesz frissítővé. Ezt körte, birs, barack, virágméz, almakompót aromák követik. Vastag, juice-os íze jó sav-cukor arányban lassan hömpölyögve folyik le a torkomon. Mézes jellege hosszan él a nyelvemen, amiben almakompót, körtével, birssel, csipetnyi aszalt barackkal, itt-ott zöldes reflexekkel párosul. Persze, benne lévő maradék cukor a édesebb szájúaknak még kevés lenne, de aki mégis ezt az irányt választja, annak mindenképpen jó átvezető a száraz borok világába. Erős 6 pont