2024. jan. 31.

Barcelona csoki utcájában

 

Még az első nap, a szállásunk elfoglalása után, belevetettük magunkat az esti Barcelonába. Hiába írtunk januárt, ez a mediterrán életérzésen semmit sem változtatott. Az emberek 6-7 óra körül beindultak és mindenfele tömött sorokkal találkoztunk. 

La Rambla

- Kérdezném, ha most is majd teltházas nyüzsgés van, akkor mi lehet turista szezonban?

Előbb a híres sétálóutcájával, a La Rambla-val barátkoztunk, ahol gázmelegítőkkel ellátott, sátor alá bevitt éttermek, souvenir és fagyi árusok vártak minket. Számomra az utóbbi elég hihetetlen volt, mégis csak a tél közepét tapostuk. Meglepetésünkre voltak olyanok, akik sorba álltak a hideg tölcséresért. Ezt követően befordultunk a város egyik legősibb, zegzugos részébe, a Gótikus negyedbe, aminek alapjait Barcino néven a rómaiak tették le. Állítólag, még egy római falmaradvány is fellelhető. A sikátorokkal teli sötét utcákban nyüzsgő, élettel teli világot találtunk. Szinte minden kapualj alatt ajándék és művészeti boltok, tapas bárok, sonkások, sörözők sorakoztak. Ugyan nem vagyok a művészetek, építészetek nagy rajongója, a magasba meredő, gyakorta sötétbe boruló, díszített homlokzatokat mégis megcsodáltam. Ekkor már éreztük, hogy a következő napokban Barcelona rengeteg érdekességet fog még nekünk tartogatni.

A Carrer Petritxol-ba, a „Csoki utcába” tartottunk. Még az út tervezése során párom felfedezte ezt a helyet, ami sokak szerint a város legautentikusabb utcája, szóval vétek lett volna kihagyni. Sajnos, nevének eredete a mai napig tisztázatlan, mivel több mint 500 éve, a csokoládé megjelenése előtt is így hívták. Valószínűleg egy ott lakó férfiról kapta. Egy biztos, a 17. században már megalakultak az első xocolateries-ek, csokoládémanufaktúrák, az évszázadok során, pedig a művészek is egyre-másra birtokba kezdték venni. Számos galériája közül a Sara Parés 1884 óta működik, amiben 1901-ben Pablo Picasso megtartotta első kiállítását. Az utca külön érdekessége, hogy 1959-ben, Barcelonában elsőként ott szedték fel a járdákat és tiltották ki az autóforgalmat. 

Granja La Pallaresa

Mi, az 1947-ben nyílt autentikus Granja La Pallaresa-ba tértünk be churros-t enni. A churros egy közkedvelt spanyol, olajban sütött, égetett tésztaféle, amit sűrű forró csokiba mártanak. Ugyan, az ensaimada (kelt tésztából készült péksüti) választéka is nagy volt, a vendégek többsége mégis, az autentikus churros, forró csoki párost rendelte. A tömött helyen a magasba emelt tálcákkal a pincérek játszi könnyedséggel manővereztek a fülsüketítően trécselő asztaltársaságok között. Itt rendesen beleszimatolhattunk a helyi életérzésébe. Az lehet, hogy a város első számú ilyen helye, a pultost mégsem zavarták a modern gasztronómia szabályai. A 10-15 cm hosszú tésztákat kávéscsésze alátétre pakolta, majd a csészébe egy hatalmas fazékból merőkanállal merte a mindenfelé folyó, sűrű masszát. Ebből a csészénk oldalára is bőven került. Meglepetésünkre, nem volt édes, mégis szinte a rosszullétig telített minket. Igazi, maradandó élményben volt részünk. Folyt köv.

Kunci