2024. jan. 28.

Glass of Jazz Big Band Szeged

 

Közel három éve annak, hogy Szegedre költöztem, ezzel kiestem a főváros dúsgazdag boros piksziséből és időbe tellett, mire újra összeszedtem, kiismertem magam a számomra idegen helyen. Budapest boros életéhez képest, itt minden szűkebb, kisebb választékban található, a malmok is lassabban őrölnek, mára azért bátran kijelenthetem, Csongrád-Csanád vármegye székhelye hazánk egyik legmozgalmasabb vidéki boros központjává fejlődött. 
Ez minek köszönhető? Szerintem a hely szellemének. Több nemes borászunk, szakírónk itt született, tanult, ők meg nem feledték a város borra nyitott lakosságát. Mellékesen említeném, Szegeden rendezik hazánk legnagyobb kültéri, vidéki boros rendezvényét a Szegedi Borfesztivált, ősszel több mint 100 pincészet képviseletében ott a Bortér, közben pedig rendszeresen borkóstolóra, borvacsorákra járhatunk. Azt kell mondanom, az évek során baráti körökben, fű alatt, elég komoly boros szaktudás gyűlt össze.


Tavaly tavasszal Dávid Dániel, a Cult in Glass alapítója felhívott egy munkaajánlattal. A felkérésre hamar igent mondtam. Nagyot álmodva, szülővárosába is el szerette volna hozni a Budapesten már népszerű Glass of Jazz sorozatát. Néhány hónappal később a Hági Udvarban szinte robbanásszerű sikert aratott a rendezvényével. Több mint 15 borászat, kiállító és 300 vendég vett részt rajta. Azóta, az ősz folyamán elindítottuk a Folyékony Filmkockákat, a Lame Tastinget, sőt, áprilisban egy magasabb fokon, a gasztronómia bevonásával kezdjük a Social Wine Tasting-et!  

Dani, a nyári eseményen felbuzdulva januárban a Hungiban megrendezte a Tisza-parti város legnagyobb téli boros eseményét, amit Glass of Jazz Big Band Szegednek keresztelt el. Bevallása szerint a munkássága során ennyi kiállítót és embert még sosem hozott egy kalap alá. A gasztronómiai standok mellett hazánk 13 borvidékének, majd 20 borászatából válogathattunk. Persze, a szegedieket sem kellett félteni. A délutáni 16:50-es kapunyitásnál már hosszú sor kígyózott a bejáratnál. 
Mivel júliusban aktívan végigdolgoztam az estét, kóstolóra nem igazán maradt időm, így most a vendégek közé vetettem magam, hogy a pult túloldalán ismerkedjem az isteni nedűkkel. Számításaim szerint 80-100 bor sorakozott fel. Nézzünk, számomra néhány érdekesebb tételt. 


Borbemutatóm a Balatonboglári borvidék, Katona Borházának 2022-es semillon-ával kezdeném. A Loire-menti fajtáról mindenképpen tudni kell, a határinkon belül mindössze 21 hektáron termelik (fele annyit, mint a kéknyelűből), szóval egy igazi kuriózum a hazai borpiacon.  
Halványsárga színe mögött virág, citrus, alma, barack, zöldfűszer, csöppnyi körte illatok áradnak. Közepes testében, kellemes savak és friss, fehér gyümölcsös aromák keverednek. Mindezt némi maradékcukor teszi kerekké. Lecsengésébe egy enyhe keserű íz is beleszorul. Tiszta, jó savú, hibátlan bor. 5 pont 

Kamocsay Ákosról rengeteget lehetne mesélni. Az a borászunk, aki nem csak itthon, hanem Angliában is beírta magát a bortörténelembe. Hazai szinten a jó ár-érték arányú borai tényleg megsüvegelendőek. A Hilltop Kamocsay szortimentjéből egy olyan 2022-es tételre esett a választásom, amit mindössze 46 hektáron termesztenek a borvidéken, viszont évről évre kiválóan teljesít. Ez az olaszrizling. Örülnék neki, ha a jövőben az ottani termelők nagyobb szerepet szánnának neki. 
Fehér gyümölcsös illata mögött, kerek test és jó savak bújnak meg. Kicsit hasonlít a horvát grasevina-hoz, a hűvösebb jellege azért magában hordozza a neszmélyi karaktert. Az enyhén olajos, némileg vaníliás ízekkel bíró borból, a keserű lecsengés sem hiányzik. -6 pont 

A Belward chardonnay-ra voltam igazán kíváncsi. Sajnos, a régi már elfogyott, az új meg a tartályban érlelődött. A Pécsi borvidék kapcsán talán a cirfandliról illene írnom, viszont a 2023-as évjárata még gyermekkorát éli. Meglepetésemre, rábukkantam egy 2021-es rajnai rizlingre. Szabó Zoli óta pedig jól tudjuk, hogy hazánk déli fertályán mekkora lehetőség rejlik benne. 
Citrusos, enyhén érett fehér gyümölcsös aromáiban szépen kezd húzni a petrol. Közepes testét alma, szőlő, körte ízek teszik változatossá. Savai nem túlzóak, mégis uralják a bort, aminek a végét néhány gramm cukor kerekít le. Nem egy nagyágyú, inkább elegáns és jó ivású. -6 pont 

Mátrában vörös fronton kékfrankosban az erő, ezt a gyöngyöspataiak már bebizonyították, fehérben viszont még mindig keresik önmagukat. Ludányi Gábor, a GoBri Pincészet megalkotójánál talán az utóbbi is körvonalazódni látszik. Ő az osztrákok csodaborában, a zöldvelteliniben hisz. A 2019-es SKR egyszerűen lehengerelt. 
Kora ellenére, vastag, lendületes illatok szállnak a pohárból. Herbális, zöldbfűszeres, vágott füves aromáihoz, mézes, érett almás, barackos ízek társulnak. A jó savakkal bíró, nagy, kerek testében, az illatában érzett jegyei mellé, fehér bors, vanília ízek társulnak. Hatalmas meglepetés! -7 pontot! 

Anno, Gál Tibor az Egri borvidéket Magyar Burgundiának nevezte el. Azóta Eger ismét Eger lett, az azért biztos, a chradonnay jól érzi magát az ottani területeken. Ennek kapcsán mutatnám be a 2022-es Havas & Tímár chardonnay-t, amit garantáltan nem a nagyi spájzának hátsó polcáról varázsoltak elő. 
A kilenc hónapot, első és másod töltésű, 500 literes hordóban érlelődött borban egyszerre tetten érhetők a fás, fűszeres, pirítós vaníliás elemek, mögötte meg gyönyörűen adagolja a krémes, almás, barackos ízeket. A nagy testű, torkot fűtő, magas alkoholú, jó savgerincű tételnek a maradékcukra nyújt némi extrát. Erős 6 pont.

Idén, a 10. szülinapját ünneplő, Somlón gazdálkodó Kancellár Birtok 2019-es furmintját semmiféleképpen sem szerettem volna kihagyni a sorból! Nem csak azért, mert február 1-én ünnepeljük a fajta világnapját, hanem egyszerűen magában hordozza mindazt, amit azon a bazalt vulkánon termett furmintnak kell. 
Krémes illatában citrus, birs, körte, csonthéjasok, érett fehér gyümölcsök találhatóak. Itt-ott, pici mézzel meghintve. Hatalmas testében, ásványokkal átitatott markáns savak, harapnivaló, érett fehér húsú gyümölcsök fogadnak. A nedű vastagon folyik le a pohár falán. A lecsengésében vaníliás, csonthéjas kesernye is rejtőzik. 6 pont 
Növényorvos, aki a jobb minőség érdekében a feleségével kiköltözött a szőlőbe? Ő nem más, mint Keller István, a Szekszárdi borvidék Porkoláb-völgyének egyik új lakosa, a Caldamentum Szőlőbirtok megalapítója. Három faja tájközül a 2021-es cabernet sauvignon-nál szisszentem nagyot. 
Igaz, még érződik az erősebb hordóhasználat csokis, kávés jellege, azért a gyümölcsök is megmutatják arcukat. Fekete szeder, fekete ribizli, szilva, itt-ott vaníliával megáldva. A nagy, robusztus bor fa adta kávés jegyei mögött, fekete borsos, szilvalekváros, fűszeres, aromák kezdenek kialakulni. Hosszan érlelhető, pályájának elején járó tétel. +6 pont 


Egykoron Michael Broadbent megmondta a tutit, vagyis a cabernet franc a villányi szőlősorokon megtalálta az új hazáját. Ez majd negyed évszázada 2000-ben történt, sajnos az ottani termelők lassan kapcsoltak, mára mégis alakulni kezd valami. A rendezvény talán legjobb borára is ebben a körben leltem rá. Azt hiszem, a Streit Zágonyi Borászat,  2018-as Premium Villányi Franc borára legalább annyira büszke lehet, mint az egykori elődre, a hadvezérre Zágonyi Károlyra. 
Egyszerre tömény, harmonikus, amiben a hordó uralkodik, mégis teret szorít a gyümölcsöknek. Kávé, csoki, fekete bors aromái mellett, szépen jönnek a fekete szeder, szilva, fekete ribizli jegyek. Hatalmas testében bőven elfér a magasabb alkohol, amiben szilvába áztatott, keleti fűszerekkel meghintett cognak-ot is felfedezek. Végtelenül hosszú lecsengésű. Nagy életút előtt áll.  7 pont

Kedves Dani, köszönjük a rendezvényt!

Kunci