2024. febr. 7.

Egy kis Cava történelem

 

   Már régóta nagy álmom volt, hogy eljussak Sant Sadurni d’Anoia-ba a buborékos világ egyik központjába. Mivel 30 km-re található Barcelonától, így a kirándulásunk során, semmiféleképpen sem szerettük volna kihagyni ezt az alkalmat. A 12000 fős települést a Cava-k Mekkájának is hívhatnánk, hiszen a városban szinte mindenki közvetve, vagy közvetlenül érintett benne. 85 pezsgőpincészetben érlelik ezt a nemes italt. Ezt az információt már Németh Ágitól tudom, (magyar Decanter, később a Vince főszerkesztője) aki már évek óta ott él sőt, még egy riportot is készíthettem vele, ezért a következő írásaimat se hagyjátok ki. :)

Barcelonából kereken egy óra alatt értünk vasparipával Sant Sadurni d’Anoia-ba, majd a vasútállomással szemben egyből a Freixenet Pincészet impozáns épülete fogadott minket. Mi nem oda, hanem a városon túl fekvő Agusti Torello Mata-hoz tartottunk. Mivel busz nem volt, így maradt a két lábunk. A várost elhagyva szépen megművelt, öreg gyalogtőkés szőlősorok mellett haladtunk. Még csak januárt írtunk, meglepetésünkre itt-ott már zöld levélhajtással is találkoztunk. 

   Mielőtt a pincészeti látogatásunkról írnék, néhány mondatot említenék a világ harmadik legfontosabb buborékos italáról a Cava-ról, amiből évente 250 millió palackkal készítenek.
A sztorim 1551-ben indítom, ugyanis ekkor alapították a Codorniu borászatot. A következő mérföldkő 1659-ben Anna Codorniu és Miquel Raventós házassága, ezzel a lépéssel két nagy borászati hagyományokkal rendelkező család több száz évre egyesült. Kétszáz évvel később, az 1860-as években Josep Raventós Franciaországban szerzett gyakorlatot. Ekkor ismerkedett meg a pezsgőkészítéssel, majd hazatérve merészet gondolt és 1872-ben macabeu, xarel-lo, parellada fajtákból elkészítette az első pezsgőjét. Ugyan, nem ez volt Spanyolország első buborékos itala, a Cava nevet is csak 1959-től használják, viszont az 1872-es dátumot a spanyol buborékos kultúra sarokkövének tekinthetjük. 
Az út hosszú és nehéz volt. Az 1972-ben létrehozták D.O. Cava erdetvédelmet, majd 1986-ban az EU elődjébe, az EGK-ba belépve lehatárolták azokat a területeket ahol Cava készülhet. Ezzel nem csak Penedès-ben, hanem az ország négy régiójának (Comtats de Barcelona, Levante, Ebro-völgye, Vinedos de Almendralejo) 159 településén, Méthode Traditionelle, vagyis palackos érleléssel állítják elő a termelők ezt a buborékos italalt. Még ugyanebben az évben a két nagy több száz éves családi egyesülés felbomlott, így született meg a Codorniu kapujával szemben a Raventós i Blanc Pezsgőpincészete. 

   Az ottlétünk során a Raventos i Blanc-t valamint a Codorniu-t is szívesen meglátogattuk volna. Mint kiderült, a Raventos i Blanc-ba egyszerű halandók nem nagyon jutnak be, aznap pedig a Codorniu-ban meg nem volt angol csoportvezetés. Mi mégis megpróbálkoztunk vele. A kapuja tárva-nyitva volt, kóstolótermébe belépve, szinte a lépteimtől kongott a hatalmas terem. Emberek után nyomozva egyik helyiségből a másikba jutva jószerivel, már csak a földalatti érlelő pince labirintusába nem toppantam be. 

   Különös tény, hogy szerte az országban érlelődnek a Cava-k, a 90-95%-a mégis Penedès pincéiből kerül ki. Ezen belül a Freixenet 136 millió (ezzel a világ legnagyobb pezsgőpincészete), valamint a Codorniu 50 millió palackjaikkal toronymagasan uralják a piacot. Ahogy máshol, úgy ott is voltak a tömegtermelésnek ellenzői, így 2014-ben néhányan kiléptek a D.O. Cava-ból és megalapították a magasabb minőséget jelentő Clàssic Penedès-t. Egyeseknek még ez sem volt elég, így 2017-ben szintet emelve megszületett a Corpinnat, ami egy lehatárolt termőhely legmagasabb kategóriáját jelenti a Penedès-en belül. 

   A 23000 hektáros borvidék termésének nagy részéből Cava készül, néhányan azért csendes borok előállításával is foglalkoznak. Az előtérben fekvő Montserrat-hegység megvédi a szőlőket a Pireneusokból jövő hideg légáramlatoktól, a termőterületek 200-800 méter magasságig húzódnak, amik a tenger felől jövő forró tengeri légáramlatokat hűsíti. Az évtizedek során a három fő fajtái (xarel-lo, parellada és macabeo) főleg chardonnay, trepan, garnacha, pinot noir ültetvényekkel egészültek ki. Az utóbbi kettőből rozé is készülhet. Amúgy xarel-lo a savakat, a macabeo a robusztus testet adja. Sajnos mára a parellada sokat veszített az értékéből, ami alapvetően a fineszért felelt.