2024. febr. 13.

Itt készül a Cavák Cavája

 

Agusti Torello Mata Pincészete egy olyan ikonikus hely, ahova egyszer minden Cava rajongónak el kell látogatnia. Az 1935-ben született, zenész valamint szabó felmenőkkel bíró Agusti Torello Mata a bor- és a pezsgőkészítésnek szentelte az éltét. Borászati iskoláit elvégezve, Sant Sadurni d’Anoia-ban megnyitotta a város első borászati laborját, majd 1955-ben elkészítette az első 500 üveg pezsgőjét. Sokan a spanyol pezsgőkészítők egyik úttörőjének hívják. Többek közt, ő volt a Confraira de Cava (Cava Testvériség) a buborékos italok népszerűsítésére alapult szervezet első elnöke.

Nagy álmát 1978-ban valósította meg. Már akkor tudta, hogy az idős szőlőtőkék adják a legjobb minőséget, így a legöregebb ültetvényeiből készítette el a Kripta névre hallgató csúcs Cava-ját. Ennek során egy különleges amfora alakú palackban, minimum öt éven át érleli az italt, amit ma sokan a Cava-k Cava-jaként emlegetnek. 

A borászat a 40 hektár saját területe mellé még 100 hektárról vásárol szőlőt. Repertoárjuk szigorúan helyi fajtákra (xarel-lo, parellada és macabeo, trepan) koncentrálódik. Boraik nagy részét rozsdamentes acéltartályokban érlelik, a legjobb minőség viszont hordóba kerül. Évente 500-600 ezer palack Cava-t készítenek. Előbb egy interaktív videóval egybekötött pincebejáráson vettünk részt, majd jött az áhított kóstoló. 

Ugyan, az eredeti D.O. Cava-ból nem léptek ki, de ez semmit sem von le a minőségből. A legegyszerűbb pezsgőiket is legalább 18 hónapig érlelik, a szőlőművelés pedig szigorúan bio. Mint megtudtuk, a borvidék 80%-ban organikus szőlőművelést alkalmaz és Penedès szeretne a világ első, 100%-ban bio művelést alkalmazó borvidéke lenni. Sajnos, a klímaváltozás őket sem kíméli. Az utóbbi 20 évben a szüretek időpontjai majd egy hónappal vándoroltak előre. A kóstoló során négy évjáratos tételt kaptunk a poharunkba, amik mind 30 hónapos érlelést kaptak. Ez talán sokat elmond a minőségről. 


Gran Reserva Brut Natur 2018 
Zöld almás, zöldfűszeres, citrusos illatvilága egy hamisíthatatlan klasszikus Cava aromavilágát rajzolja ki. Erőteljesebb bubijai inkább frissítőek, mint zavaróak. A csontszáraz pezsgőben a savak, gyümölcsös ízek csilingelve kombinálódnak, amiben némi vanília is felüti a fejét. 6 pont (számomra ez volt a kedvenc)

Ubac 2018 
Az Ubac-dűlőből származó tétel, az előbbihez képest már testesebb és komplexebb ital. Enyhén élesztős íze mellett, zöld alma, marcipánnal keveredik, de a zöldfűszerek sem hiányoznak belőle. Erőteljesebb savait 4 gramm maradék cukra teszi kerekebbé. 6 pont 

Rosat Trepat 2021 

Kirobbanó, friss, piros gyümölcsös illataromákat áraszt. Gyönyörű savai mögött eper, cseresznye ízek bújnak meg. 8 gramm cukra picit tartalmasabbá, fogyasztóbarátabbá teszi. Különösen a nők kedvence lehet. -6 pont

Barrica Reserva 2018 
A 100% Macabeo-ból készült tétel egy teljesen más arcát mutatta. Illatában a zöld alma, zöldfűszerek valamelyest a háttérbe szorulnak és a krémes, élesztős, enyhén vaníliás aromák kezdenek uralkodni. Számban egy telt, gyümölcsös, picit már a Champagne felé húzó ital kápráztatja el az ízlelőbimbóimat. +6 pont. 

 A következő cikkben Németh Ágival való riportom olvashatjátok, így akkor is tartsatok velem.

Kunci