2024. febr. 15.

Miért igyunk tokaji aszút?

 

Az utóbbi évtizedben a tömény italok forradalmával a hazai borfogyasztás erősen csökkenésnek indult. A lerágott csont miértjeinek az okát nem szeretném feszegetni, inkább megnyitok egy olyan bormárka palackját, aminek a legnagyobb szüksége lenne a borkedvelők fogyasztói társadalmára. Ez nem más, mint a tokaji aszú. 
Be kell ismernünk, hogy a Hegyalja édes borkülönlegességei finomak. Szerintem az aszú nyújtotta komplex ízvilág könnyedén helyettesíthetné az esti whisky, vagy rum örömét, gazdag cukortartalmára pedig, még egy elcsent desszertet jelentő macaron is könnyedén becserélhető!  Egyszerűen csak ugyanolyan hosszan és lassan kell élvezni, mint a jól bevált cognak márkánkat, majd jön a csoda. 

Most, a 15 hektáron, Sárospatakon gazdálkodó Harsányi Pincészet 2019-es 6 puttonyos aszújának dugója került kihúzásra. A borászat története, a város első patikájának megalapítójával Rick Jakabbal (Harsányi Gábor szépapjával) 1850-ben indult el, modern köntösbe viszont 2012-ben Harsányi Gábor öltöztette át. A második világháborút követő negyed évszázadát leszámítva, a család mindig fontos szerepet játszott az ottani borkultúra életében. A hetvenes években a dicső múlt feltámasztásának reményében, a Budapesten élő Dr. Harsányi Ádám szőlőt vásárolt, majd a rendszerváltás után visszaszerezték az egykori birtokközpontnak helyet adó Ciróka-dűlőt. Ez mára három kiváló termőhellyel bővült és jelenleg furmint, hárslevelű, sárgamuskotály fajtákkal dolgoznak.
A 100% furmintból, két évet hordóban érlelt aszú sötét aranyba boruló vastag, olajos, cseppjei lassan folynak le a pohár falán, míg az orromba érett illatok tömkelege száll. Virágmáz, aszalt sárgabarack, birs, dió,  fekete tea, dohány, mazsola, narancsos citrusokkal megspékelve. Széles kortyában erősen uralkodik az édes íz, a sav cukor egyensúlya mégis gyönyörűen harmonizál. A sűrű szirup szerű bor tobzódik az aromáktól. Kicsit olyan, mint a cognak-ba áztatott narancs, amit datolyával, fügével, dióval, szarvasgombával érleltek. - 7 pont. 
A jövőben bátran válasszuk a Tokaji borvidék édes különlegességeit, mert finomak!

Kunci