2024. márc. 7.

A Balkán legjobb chardonnay-ja

Az ex-jugoszláv országok folyton-folyvást meglepetéseket tartogatnak, amikből a boros világ sem kivétel. Aki egyszer jobban beleszimatol abba az életérzésbe, mindegy is merre veszi az irányt, Szlovéniába, Észak-Macedóniába, mindenfele csodákra lelhet. Mivel párom révén gyakorta járok a vajdasági Zentára, így ottlétem alatt én is szívesen kutakodom a boltok borospolcain. Annyira megkedveltem a délszláv régiót, hogy az utóbbi 2,5 évben több mint húsz cikkem született a témában. Legutóbb, a Szabadka melletti, Palicson gazdálkodó „szerb Koós János” Zvonko Bogdan Zivot tece borát mutattam be itt, amely borászat meglátogatása már régóta a bakancslistámon szerepelt. A jég 2024 februárjában tört meg, amikor az újonnan nyílt Szeged-Szabadka vasútvonalat igénybe véve eljutottunk a 68 hektáros ultramodern borbirtokra. 

A megérkezéskor egy 17 hektáros szőlőterület közepén álló Osztrák-Magyar Monarchia stílusban épült mégis modern, impozáns építmény fogadott minket, ahova belépve szinte tátva maradt a szánk. Nem bírtuk eldönteni, hogy egy múzeumba, vagy egy előkelőknek kialakított kastélyba érkeztünk. A falakon közel 500 festett kép lógott, a hatalmas éttermi része meg magas fokú eleganciával volt kialakítva, nem beszélve a szőlősorokra néző exkluzív kilátásról, vagy arról a látványpincéről, ahol a kóstolót egy magyarul beszélő kis hölgy tartotta. A főleg nemzetközi fajtákra specializálódott cég erőteljesen exportra törekszik, ezért az sem meglepő, ha francia tanácsadóval dolgoznak együtt. Természetesen, ez a borok stílusában is megjelenik. A borsort követően egy palack 2022-es chardonnay-t hoztam magammal, amit otthon újra megízleltem! Amúgy ez a bor a 2023-as Open Balkan Wine Trophy legjobb chardonnay-ja lett. 

A vaníliás, csokis hordó enyhén ül a szikár, erősen citrusos illatán, azért a zöld alma, körte, csonthéjas, ananász, banán aromák mégis átütnek rajta. Számban, a közepes testű borban Burgundia eleganciája, vagyis feszes test és szikár savak jelennek meg, a barrique viszont picit túlsúlyban van a chardonnay jellegzetes gyümölcsös ízvilágában. A vaníliás, friss pirítós, csokis köntösbe bujtatott borban idővel fehér húsú gyümölcsök törnek át. Nagyon hosszú, enyhén édeskés lecsengésű. -7 pont