2024. jan. 12.

A szerb tamburás bora

 

Pengessük meg a tambura húrjait, majd lépjük át a Csongrádi borvidék déli részén a magyar-szerb határt és egy új boros világ tárul elénk. Amíg a délkeleti borvidékünk déli felében a borturizmus kapcsán maximum a B betűt karcolhatnánk fel a palatáblára, addig a bácskai termelők újkori virágkorukat kezdik élni. Elég lenne csak az 1880-ból fenn maradt kadarkatőkékkel bíró Maurer Oszkár nevét megemlíteni, most mégsem a Hajdújáráson lévő borász munkássága kerül a célkeresztbe. Egy faluval arrébb, Palicson, 2008-ban alapította pincéjét a szerbek egyik kedvelt mulatós zenésze, a tambura koronázatlan királya, Zvonko Bogdan.  Ercsey Dani szavaival élve „a szerbek Koós Jánosa”.

Ugyan még nem jártam nála, de a Szeged Szabadka vasútvonal megnyitásával már tervbe vettem.  Addig is említenék néhány érdekességet a déli szomszédunk „Koós Jánosáról”. Ki gondolná, hogy az ízig-vérig szerb, bunyevác énekes, az első lépéseit magyar földön tette meg? Kicsit visszatekerve a történelem időkerekét, az 1942-es zombori születésének pillanatában, Bácska azon része a II. Világháború alatti magyar megszállás alá tartozott. Természetesen, akkoriban a szerb-magyar beszéd oda-vissza működött, így a mai napig mindkét nyelven beszél sőt, alkalmanként még magyarul is dalra fakad. A családjában senki sem volt zenész, gyerekkorának mindennapjait mégis átszőtte a zene szeretete. Sok időt töltött a nagyszüleinél, imádta a természetet, a lovakat, galambokat, amiket a fiatalon meghalt nagybátyja kedveltetett meg vele. Zenei tehetségét az anyjától örökölte, viszont a kovácsmesterséget űző apja gyakorta egy-egy nehéz nap után a kocsmában kötött ki, majd hajnalban tamburásokkal vonult haza. A középiskolát követően Belgrádba költözött. A Színházi Akadémián tanult, a fővárosi megélhetése drágának ígérkezett, ezért előbb bárokban énekelt, később pedig dalokat kezdett írni. Az 1970-es években költözött vissza Szabadkára, ahol a mai napig él. A zene mellett olyannyira érdekelte a lovassport, hogy bejárta miatta a világot, majd az ország egyik legjobb ügető lovas trénerévé vált. 


Borászatát 2008-ban a Palicsi-tó közelében, a hagyományokat tisztelve, modern stílusban építette fel. Jelenleg 65 hektáron merlot, cabernet franc, kékfrankos, petit verdot, sauvignon blanc, chardonnay, szürkebarát, valamint sárgamuskotály fajtákkal dolgozik. Jók-e a borai? Erre a válasz rövid! Igen! 2023-ban az Open Balkan Wine Trophy-n a 2022-es chardonnay-ját az egyik csúcsbornak választották. Kell ennél több? Ez a chardonnay nem volt abban az üzletben ahol a borom a kosárba tettem, így esett a választásom a 2021-es évjáratú Zivot Tece, (szabad fordításban zajlik az élet) palackjára. Nézzük milyen a 70% merlot-ból, 15%-15% cabernet franc-ból és kékfrankosból készült házasítása.

Színe picit gránátvörösbe hajlik. Az orromban szilva, érett meggy és cseresznye illatokat érzek, amiket kellemes hordós fűszerek tesznek játékossá sőt, mindezt egy selymesen átható étcsoki kendőz be. A közepes testű bor élvezeti értékéből a villódzó savak valamelyest elvesznek, ettől még nem kell megijednünk. Nem csúcsbornak készült, inkább egy olyan mindennapok nedűjének, amit egy kedves szomszédnak is bátran fel lehet nyitni. A kis negatívum ellenére, azért szépen keverednek a hordóhasználattól kapott kakaóporos, valamint a gyümölcsökből jövő szilva, meggy, szeder, fekete bors, picit bonbonos érzetét keltő aromák. A hűvösebb karaktere ellenére, a hordótól és a melegséget adó magasabb alkoholtól némi délies virtust is kap. Ez főleg a másnapi visszakóstoláson jelenik meg. Első nap +5, másnap -6 pont!

Kunci