2024. jan. 19.

Öreg bika, nem vén bika!

 

20-25 évvel ezelőtt az öt éves korú borokra még bőven muzeális jelzőt akasztottunk. Ugyan, ez a törvény nem változott meg, de tapasztalatokból már tudjuk, ennyi idő, még a jobb fehéreknél sem sok, a nagy vöröseknél meg maximum az egyetemi bulizós éveket jelenti. Persze, ez függ fajtától, készítéstől, évjárattól, szóval rengeteg tényező befolyásolja a borok öregedését. 
2024-et írunk, így egy 2015-ös tétel lassan kilenc évesnek mondható. A boroknál a kor értelmezése azért elég rafinált tud lenni. Tény, az mégis csak tény. 2015 nem ma volt, azóta sok víz lefolyt a Dunán, a fővárosból Szegedre költözve nekem már a Tiszán is. Ahogy a világban, úgy velem is sok minden történt. Sztorijaimról akár könyv is születhetett volna, igaz, ez nem valósult meg, de a 7 csepp borvidék című könyvemet azért megírtam. A szavakat nem szeretném tovább csavarni, maximum a végére annyit, egy 2015-ös száraz bort Magyarországon még akkor sem hívunk suhancnak, ha az egy nagy testű, Super Prémium Villányi Franc-ról beszélünk.

Most az említett évjáratból egy Egri Bikavér jött szembe velem. Nem tagadom, az egriek szépen rétegelt zászlóshajója mindig megmozgatta az agytekervényeimet. Szerencsére, a szakemberek többsége már elismeri a kékfrankos alapon készült, főleg a bordeaux-i fajtákkal megtámogatott házasításban rejlő erőt. Még decemberben egy nemzetközi sorba becsempészet 2019-es Merengőt kóstoltam. Azt kell mondanom, derekasan megállta a helyét.

Poharamba jelenleg nem egy St. Andreát tartok, hanem a borvidék nyugati felén, Verpeléten gazdálkodó Petrény Pincészet 2015-ös Big Band Superior bikáját. Anno, még 2013-ban az Egri Borkert egyik rendezvényén a 2009-es elődjét az est kedvencének választottam. Nézzük, mit mutat magából a 28 hónapot, 225 valamint, 500 literes hordókban érlelt, Padok dűlőből szüretelt, kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah házasítása. 


A színét még tartja, itt-ott azért minimális árnyalatváltozás megfigyelhető. Szellőztetést követően egy komplex illat kavalkád fogad. Érett szilva, szeder, kávé, bőr, dohány, fekete bors, vanília, avaros-földes jegyekkel átitatva. Számban már más a helyzet. Nem mondom vastag bornak, ebből a szempontból többet vártam, viszont a savai sok bikavérhez mérten szépen integrálódtak juice-os testébe. A hordó csokis-kávés ízvilága mögött, néha már a tercier érettséget mutató fekete bogyós gyümölcsös aromák veszik át az uralmat. Egy olyan harmonikus, egyensúlyban lévő tétel, amit jó inni és az öregedésből annyit látok, mint mikor egy harmincnak kinéző negyven éves hölgyön megjelennek az első ősz hajszálak. 5 pont