2024. márc. 20.

Milyen az ideális kékfrankos?


A kékfrankosok változatos világáról rengeteget lehetne írni. A szakértők a Kárpát-medence pinot noirját látják benne, a borászok egy része a legjobb rozé alapanyagot, de önmagában, házasításban (lásd a bikavért) is kiválóan megállja a helyét. Azt se feledjük, hogy a világ kékfrankos tőkéinek fele nálunk található, szóval még a fajta nagyhatalma is lehetnénk. Sajnos, az évek során az ízkarakterében egyre jobban elbizonytalanodom. A fűszeres, meggyes aromáktól kezdve, a földes jegyeken át, az érett szilváig, rengeteg változatával találkoztam, amiben a hazai bortérkép sokszínűségét vélem felfedezni. Két dolog azért biztos. Borában a terroir szépen otthagyja a nyomát, erőteljes savgerince pedig karaktert és tartást biztosít neki. 

Az elmúlt években a termelők, szakemberek több alkalommal próbálkoztak a magyar kékfrankosok egyesítésével, vagyis egy egységes üzenet megfogalmazásával, a kísérletek viszont csirájukban elbuktak. Mivel két éve egy ilyen összejövetelen nekem is sikerült részt vennem, elárulhatom, hogy nem egy új-zélandi sauvignon blanc uniformizált stílusa volt a cél, inkább csak keretet próbáltak adni a dolgoknak.

A kíváncsiságom határtalan, ezért több alkalommal tettem próbára néhány vérbeli boros barátomat.  Vaktesztjeink során, több alkalommal, a szokványos aromáktól elrugaszkodott hazai kékfrankosokat csempésztem borsorunkba. Utólag bevallhatom, sok segítséggel, vért izzadva sikerült a fajtát eltalálniuk.  E szavak után azért elég nehéz lenne megfogalmazni az optimális kékfrankos kifeszített aromatérképét, a témát meg nem szívesen boncolgatnám, inkább Nektek teszem fel a kérdést.

-     Milyennek képzelitek el az ideális kékfrankost?

Most számomra a legideálisabb, modern stílusú kékfrankost szeretném bemutatni, aminek egyik jeles képviselőjére egy villányi pincészet portfóliójában leltem rá. Már maga a borvidék is meglepett, de a termelője még jobban. Se nem könnyű, se nem nehéz, inkább vörös fronton igazodni próbál a divatosnak számító fehérborok elegáns, könnyed, laza, mégis tartalmas világához. Ha valamivel párhuzamot kéne húznom, akkor a fine dining éttermek modern köntösbe bújtatott gasztronómiájához tudnám hasonlítani. A végén azért felrántom a leplet. A Bock Pince 2021-es Selection kékfrankosa lenne az. 

A sötét rubin színbe hajló, frissen csavart, intenzív meggylé illata vékony vanília és fekete csoki felhőbe burkolódzik, ami sok apró fűszerrel, némi fahéjjal van meghintve. Közepes testében egy erőteljes, szikár savgerinc húzódik. A juice-os, meggyes íze, szederrel, egy vékony bevonatot képező hordó csokis aromájával, valamint sok vaníliával egészül ki. A savai picit túlzóak, viszont a visszafűtő magas alkoholja csillapít rajta. Igen hosszú lecsengésű. 7 pont