A 7 csepp borvidék című könyvem tervezése során olyan borászokat válogattam össze, akiken keresztül az olvasó egy mainstreamen kívüli világba léphet át. Ennek keretében Szegedtől Pécsig, Miskolctól Lentiig, keresztül-kasul jártam az országot, közben pedig életre szóló élményekkel gazdagodtam. A 14 szereplő közül mindegy kit említünk: a Ság-hegyen gazdálkodó Dénes Tibort, vagy Miskolc egyik lokálpatriótáját, Sándor Zsoltit, történeteikkel mindannyian egy új világ kapuját nyitják meg előttünk. Ezek azok a feledhetetlen impulzusok, amelyek erőt adnak az embernek további munkáihoz.
A mű megalkotása során számos álmom vált valóra, a legemlékezetesebb mégis, az egykori egyetemi városomhoz, Pécshez kötődik. Ennek megértéséhez jó másfél évtizedet kell visszapörgetni az idő fogaskerekén. Már fiatal geográfus növendékként is rajongtam a borok világáért, így szabadidőmben szívesen látogattam a város boros rendezvényeit. Egyik alkalommal a Radó Pince chardonnay-ját töltötték a poharamba, aminek ízétől hamar katarzisba estem. Olyan zöld almás, citrusos, enyhén vaníliás tankönyvi mintapélda fogadott, amely ifjú korom legmeghatározóbb borélményévé vált. Utóbb megtudtam, az nem csak egy bor volt a sok közül, hanem a nagybetűs BOR, hiszen a Villányi borvidék egyik borversenyén minden kategóriát maga mögé utasítva, a legmagasabb pontszámmal az élen végzett.
Radó István |
„Sajnos a város megette a régi szőlőtőkéket, a borhoz kötődő Tüke nevet is elkoptatták. Korábban csak azok a pécsi polgárok használhatták, akik a város határán belül három generáción át éltek és saját szőlőültetvénnyel rendelkeztek. Manapság ez a titulus már teljesen más jelentőséggel bír. Olyan nívós díjjá lett, amit a város fejlődéséért tett példamutató tevékenységért kaphatnak a lakosok. Napjainkra mi maradtunk az utolsó komolyabb termelők. Itt-ott a kiskertekben még található szőlő, de azok a borkészítés szempontjából elhanyagolhatóak. Az alattunk lévő 1100 négyszögöles kert az 1800-as évek közepétől a családunk kezében van. A kis birtok gyakorta apáról fiúra, volt mikor nagybácsiról unokahúgra öröklődött tovább. Apám pénzügyi ember volt, a szőlőművelést, borkészítést ettől még komolyan vette. Nem volt végzett borász, mégis folyamatosan képezte magát. Én ebbe születtem bele és együtt műveltük a családi birtokot.”
István eredetileg matematika-technika szakos
tanár, a tanári katedrát viszont még a borászat kedvéért sem hagyta el. A
borkészítést mégis olyan komolyan vette, hogy még a helyi püspökség is gyakori
vásárlónak számított nála, és volt mikor évi 10-15 ezer üveg bort palackozott. Az
Ördögárok-dűlőben a chardonnay-n túl, foglalkozott még zöldveltelinivel valamint
zweigelttel. Ugyan szőlőtermesztés szempontjából
az Ördögárok-dűlő is kiváló értékekkel bír, a pince igazi
sarokkövét a házuk alatt lévő, 1930 óta fennálló, a mai napig birtokukat képező
3000 m2-es cirfandli ültetvény jelenti. Képzeljük csak el, közel
száz év alatt, apáról fiúra szállva, mennyi tapasztalat és tudás öröklődött a
fajtáról! Külön kiemelendő még, hogy kis hazánkban nem sok olyan ember van, aki
annyit törődött a cirfandli népszerűsítésével, mint ő. Mindezek alapján Radó
Istvánt a cirfandli magyar nagykövetének tartom. Most ismét a borász szavait
idézem, akinél jobban talán senki sem tudja megfogalmazni a nehezen művelhető
szőlő titkát!
A híres cirfandli ültetvény |
„A cirfandli hisztis fajta. Mindenre érzékeny, legfőképp a gazdára. Nem mindegy, ki, hogyan, milyen szándékkal nyúl hozzá, sőt néha beszélgetni kell vele. Sok pénzt nem lehet keresni vele, időnként mégis nagyot hoz. Egy igazi hullámvasút. Nem is csoda, ha őshazájában az ausztriai Thermen régióban, Gumpoldskirchenben csak ritkán hozzák tisztán piacra. Gyakorta a Rotgipflerrel házasítják. Nagyon tömött bogyói vannak, esős időszakban gyorsan rothad. Augusztus közepétől a teljes beéréséig igényli a száraz időszakot.”
Juci néni |
„A földdel
mindig szerettem dolgozni, a szőlő nagyon közel állt hozzám, az alapokat meg a
szigorú apám taníttatta meg velem. Lánykoromban előbb a venyigét kellett kihordanom
a sorokból, később úgy kellett megtanulnom és művelnem a kapálást, hogy a tőkét
véletlenül se sértsem meg.”
A család borászati tevékenysége legjelentősebb ültetvényük elvesztésével még koránt sem fejeződik be. Borász végzettségű gyermekük, András, teljes vállszélességgel viszi tovább hagyományaikat. A borvidék egy másik szegletében, egy másfél hektáros területen cirfandli, chardonnay, rizlingszilváni, furmint, zöldveltelini, kékfrankos szőlőtőkék ültetésébe fogott. Remélhetőleg a jövőben onnan is kiváló borokat kóstolhatunk.
Számunkra, ez nem csak egy sima borkóstoló, hanem a hely szellemével átitatódott, érzelmekkel, értékekkel teli beszélgetés volt,
ami mélységesen megérintett minket. Végül, meg szeretnénk köszönni Juci néninek
és Radó Istvánnak azt a csodás délelőttöt, amit ránk áldoztak.
Kunci