2025. máj. 7.

Olasz is, édes is, hajós is!


A leguniverzálisabb szőlőfajtájának az olaszrizlinget tartom. Az egyszerű, könnyű fröccsalapanyagtól kezdve, a mindennapok borán, a pezsgőn át, az édesekig bezárulva szinte mindenre alkalmas.  Egyedül "berúgom az ajtót" nagyságra nem képes, ettől még a hordós, érleltebb változatainak sem kell szégyenkezniük. Továbbá, jó cuvée alapanyag, terroire érzékeny, szinte minden talajon megállja a helyét, és a borászok bevallása szerint a törődést is meghálálja. 

Kiváló tulajdonságai ellenére hazánkban az utóbbi 15-20 évben a termőterülete megfeleződött, napjainkban alig 3000 hektáron művelik. Legtöbben a Balaton környékéhez kapcsolják, ami valahol igaz, viszont Pécsváradtól Bogácsig, Kiskőröstől Lentiig, Tokaj kivételével az összes borvidékünkön foglalkoznak vele. Széles elterjedése a múlt örökségének köszönhető, hiszen a rendszerváltás előtt a nyugati fajták kevésbé voltak jelen, az olaszrizling meg annál inkább. Talán kevesen gondolnák, de a mai napig a Villányi, valamint az Egri borvidékek legnagyobb mennyiségben termesztett fehérszőlője. A magyarországi elerjedése az 1850-es évekre tehető, aminek sikere szerte az országban hamar tetten érhető volt, ráadásul egy 1884-es tokaji írás szerint még Hegyalján is ajánlották, amely rávilágít az aszúsodási képességére.

A késői szüretelésű olaszrizlingekre mindig ínyencségeként tekintettem. Sajnos, az édesborok népszerűségének mélyrepülésével egyre ritkábban találkozhatunk velük, pedig sokkal lágyabb, kedvesebb arculattal bír, mint egy Tokaji aszú. Noha, macerás a készítése, nehézkes az eladása, néhányan mégis látnak benne fantáziát. Ezek közé tartozik a Hajós-Bajai borvidéken gazdálkodó 2,5 hektáros Huber Pince is, akik 2022 október 8-án részben aszús, részben töppedt szemekből, szamorodni technológiával édes bort készítettek, amiből mára egy 101 gramm/liter maradékcukrot tartalmazó édes különlegesség született. Erre, az Olaszrizling második, névre hallgató tételre még 2025 januárjában a Glass of Jazz Big Band Szeged 2025-ös januári rendezvényén találtam rá, ahol egyből elragadott a bor szépsége. 


A zöldes sárgás színű bor illatában gyönyörűen húzódik a botritisz, mögötte pedig citrus, dió, akácméz, fehér mazsola, érett zöld alma, barack egres és gyógynövényes, füves jegyek sorakoznak. Ezek az aromák inkább könnyedebb hangvételűek, amik némi vajas lecsengéssel megspékelve az ízében is gyönyörűen visszaköszönnek. Jelenleg a sav-cukor egyensúlyát szépnek találom, bár, a hosszabb jövőjét nézve némi erőteljesebb savgerincet még elbírna, ami még jobban kitolná a bor életútját. Összességében amúgy egy nagyon szép tétel, amiből kérném a második pohárral. -7 pont.