A Badacsonyi borvidék minden cseppje magában hordozza a tömény kultúrát. Ezt már a turizmus is kezdi felismerni és egymás után tárják fel a rejtett kincseit. Eleinte még csak a Badacsony-hegy Balatonra meredeken néző oldalára koncentrálhattunk, majd a borkultúra fejlődésével egyre szélesebb spektrumban merülhettünk el a tanúhegyek szépségében és a közöttük megbúvó települések mindennapjaiban. Ezt elsősorban a borászoknak köszönhetjük, akik egy új világot megteremtve a borvidék színfoltjaivá váltak. Ennek hatására egyre többen kezdték emlegetni a Szent György-hegy, Csobánc, Sabar, Kisapáti, Hegymagas neveket. Persze, még mindig vannak olyan kevésbé ismert foltok, amelyekről ritkábban hallunk, így van ez a Guláccsal is. Ennek apropóján elindultam felfedezni a tanúhegy megmaradt szőlőterületeit.
Előbb, Nemesgulácsról indulva tiszteletét tettem a 393 méter magasan fekvő csúcson. Azt kell mondanom, az 1 órás túra minden izzadságcseppjét megérte. Lépteim során számos régi emlék tört fel bennem. Legerőteljesebben azoknál a kőfolyásoknál, amelyek már az első, 1991-es mászásomkor, nyolcévesen is jelen voltak és oly félelmeteseknek tűntek. Igaz, a tetőn a Csobánchoz hasonló körpanoráma nem tárul elénk, a látvány miatt azért nem kell búsulnunk.
Mielőtt visszatértem volna a faluba, a hegy északnyugati szoknyáján lévő ültetvényeket térképeztem fel. Örömöm sajnos nem tartott sokáig, a látottak erőteljesen lesújtottak. Olyan öreg, megműveletlen, düledező parcella fogadott, amelyen még az előző évi szüret összeaszalódott termése is árválkodott, mellette pedig egy ugyancsak elhanyagolt kamillaültetvény próbált valamit megmutatni egykori dicsfényéből. Később tudomást szereztem a terület elhanyagolásának okáról, amiről a cikkem második felében esik szó. A déli, hegyoldalt is bebarangoltam, ahol már megművelt zöldellő szőlőtőkék tették látványossá a süveg alakú bazaltkúp alját. Egy öreg földbe vájt pince előtt megpihenve felnéztem a akácvirágoktól fehérlő meredekebb szoknyájára és elképzeltem, milyen szép teraszos ültetvényeket lehetne rajta létesíteni.
A gondolataimból visszatérve ismét Nemesgulácsra, a falu közepén lévő, 2020-ban Sellyei Gábor alapította, Sellyei Vinotékába tartottam. Belépve, egy egyedien kialakított, szatócsbolthoz hasonló, régi kort idéző, szeretetet árasztó helyiségben találtam magam. Mint kiderült, a ház korábban is fontos kereskedelmi szerepet töltött be, működött ott kocsma, vágóhíd és hentesüzlet is. Gáborral egy borkóstolóval egybekötött, hosszú eszmecserébe kezdtünk. Szó esett a hely történelméről, a borvidék problémáiról, a kéknyelűről, valamint konvencionális valamint natúr borokról. Többek között megtudtam, hogy a Gulács a többi társához képest a múltban sem rendelkezett jelentősebb volumenű szőlőterületekkel és a hegy nyugati oldalában fekvő silány földterület mára enyészetnek hagyott ültetvénye az egykori TSZ hagyatéka, ahol a minőség helyett a mennyiséget helyezték előtérbe.
Gábor eredetileg szentendrei születésű, de már gyermekkorától fogva a tanúhegyek árnyékában él. Sokakkal ellentétben a szüleinek nem volt szőlője, a felesége családjának viszont az átlagnál nagyobb, így került bele a borkészítők táborába, amit később saját örömükre tovább fejlesztettek. A kis birtok mára 3,5 hektárra bővült. Eredeti szakmája zene és hitoktató tanár. Az egyházi énekek oktatását a mai napig műveli, fő kenyérkeresete mégis a borászkodásból származik. A vinotéka, a rendezvények, az adminisztráció annyi munkát adnak neki, hogy a szőlőbe már nincs ideje kimenni. Bevallottan a minőséget helyezi előtérbe, boraival mégsem a csúcsszegmenst célozza meg, inkább a jól iható, szeretetteljes tételekre koncentrál. Nem kimondottan bio borász, ettől még van bio sőt, natúr tétele is. Poharamba került egy kellemes olaszrizling, egy kiváló kékfrankos rozé, egy részben töppedt szemekből készült, zseniális furmint, valamint egy olyan könnyed, gyümölcsös, zweigelt, kékfrankos selymes házasítás, amit kártyázás mellett egész este szívesen kortyolgatnék.
Nézzük, mire képes a 2023-as Sellyei
furmint!
Az aranysárgába hajló szín mögött
illatában nagyon szépen húzódnak a botritiszes jegyek, amelyek birs, dió,
virágméz, lime, némi kakukkfű aromákkal vannak felvértezve. Az orromban
egyszer fiatalos, máskor érett illatok keverednek. Számat teljesen átjárja a
köves, ásványos karakter, amit egy gyümölcsbe csomagolt, erőteljes savszerkezet
vesz körbe. Ízében birs, dió, méz, körte citrusos ízek jelennek meg. Markáns savait, némi maradékcukor kerekíti le. Szép fajtajelleges
tétel született belőle. 6 pont
Kunci