Az utazás mindig felnyitja az ember elméjét. Egy rövidebb-hosszabb kiruccanás során új tájakat, kultúrákat, szokásokat, ízeket ismerhetünk meg. A világ számos vidékén jártam már, láttam hatalmas hegyeket, sivatagokat, trópusi pálmafás tengerpartokat, a tajga végeláthatatlan fenyőerdőit, legjobban mégis az Alpokért és az öreg kontinens mediterrán régiójáért rajongok. Nekünk, magyaroknak mindkettővel szerencsénk van, hiszen előbbi Ausztria keleti végénél ér véget, míg a mediterránum egyik kapuja, az Isztriai-félsziget, a határunktól alig néhány óra autóútra van.
Rövid írásommal épp
csak megkarcoltam a régiót, hiszen nem esett szó a pulai amfiteátrumról,
Rovinjról, Rabacról, a Lim-fjordról, Tito legkedvesebb helyéről, a
Brijuni-szigetekről, melyek felsorolását és annak történelmi szálait hosszan lehetne
ecsetelni. Végül, a kultúrához, a gasztronómiához, a túrázáshoz vagy a délutáni
sziesztához párosuljon egy helyi ital, ami nem más, mint a friss, fehér,
gyümölcsös, enyhén kesernyés, zöld fűszeres, minimálisan mentás ízvilágú istarska malvazija szőlőből készült bor. Ez olyannyira részese a helyi életérzésnek, mint Egerben a bikavér vagy a Balaton körül
az olaszrizling. Maga a fajta a Görögországból származó malváziák rokonságába
tartozik, és a termesztését annyira komolyan veszik, hogy Horvátország második
leggyakoribb szőlőfajtájává vált. Igen terroir érzékeny, így különböző talajokon
(mészköves, agyagos, terra rossa)
más-más arcát mutatja, a legjobb minőséget viszont az utóbbin, vagyis a vörös
színű, vasban gazdag terra rossa-n adja.
Attól még, hogy a poreči székhelyű Vina Laguna borászat 600 hektárjával az Isztria legnagyobb pincészete, a 2023-as malvazija istarska borának 8 Eurós ár-érték, minőség aránya telitalálat. Szinte bármelyik nagyobb horvát szupermarketban megtalálható így, ha ráleltek erre az évjáratra bátran vigyétek haza, hűtsétek be és kóstoljátok meg. Zárásként nézzük mi rejtőzik a palackban.
Közepes intenzitású illata citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, lime-mal, némi kesernyés körtével és nagy adag zöld fűszeres jegyekkel van megtarkítva. A testét egyáltalán nem mondanám vékonynak, inkább kissé viaszosnak, ettől még friss, filigrán arcát mutatja. Ízében a citrus, a lime, valamint a zöld fűszerek mellett körtés, csonthéjas, kesernyés, enyhén fehérborsos aromák jelennek meg. Mediterrán borhoz képest gyönyörű savgerinccel bír, a lecsengésében pedig némi menta is visszaköszön. Egy olyan körző, vonalzó bor, amit bármikor szívesen kortyolgatnék. 6 pont
Kunci