2025. jún. 20.

Egy balatoni cabernet sauvignont?

 

15-20 évvel ezelőtt a magyar borbarátok cabernet sauvignon-őrületben éltek. Még fiatal borkedvelőként én is hamar felültem erre a lóra. Ne feledjük, abban az időben a Villányi borvidék kapujában, Pécsen tanultam, ott meg a csapból is ez a fajta folyt. Azóta azért nagyot fordult a világ, a cabernet sauvignon valamelyest a háttérbe szorult, a borfogyasztás pedig hatalmasat változott. Idővel a borászaink rájöttek a gyengeségére, a rossz évjárat adta zöldpaprikás ízére (többen ezt jellegzetes ízvilágának tulajdonítják), amely délről északra haladva egyre intenzívebben jelentkezik. A klímaváltozás, a szőlőművelés fejlődése valamelyest javított ezen, de ez sem mindig pozitív irányba vitte a dolgokat. Gondoljunk csak a tavalyi, korai, rapid szüretre, ahol a csapadék hiánya és a forró nyár egyszerre túlérett, valamint zöld bogyókat is eredményezett.

Utólag okos az ember, ezért a témával kapcsolatban néhány reális felismerésre érdemes kitérni. Eleinte Villányban nemzetközi elismerést vártunk tőle, közben begyűrűzött Michael Broadbent cabernet franc-ról szóló híres kijelentése, amely megpecsételte a borvidék sorsát. Azt se feledjük, hogy a világ leggyakoribb szőlőfajtájáról beszélünk, és a hullámzó minőség mellett olyan versenytársakkal kellett volna megmérkőzni, mint Kalifornia, Chile, Ausztrália. Ebben a küzdelemben mind mennyiségben, mind marketingben pillanatok alatt elvéreztünk volna.

A magyar cabernet sauvignon jelentőségét azért nem szabad leírni. A hazai statisztikákba belebúvárkodva hamar rájövünk, hogy a 2027 hektár termőterületével az ország harmadik leggyakoribb kékszőlője, amit Tokaj kivételével (0,3 hektáron azért ott is) mindenhol termelnek. Gyakorta a bikavér egyik gerincét alkotja, ott van a főbb házasításokban, na meg biztos kezekben önállóan is megállja a helyét.

A napokban a Balaton déli partján, Balatonőszödön gazdálkodó Androsics Ferenc 2021-es cabernet sauvignonját bontottam fel. Azt kell mondanom, ez a bor egy olyan harmonikus iskolapélda, amit oktatási célra használnék. Különösen azoknak a kezdő borkedvelőknek ajánlanám, akik most ismerkednek a szakma elsajátításával. A borászatról itt tudhatsz meg többet! 

Elegáns illatában a gyümölcsös jegyek nagyobb hangsúlyt kapnak, mint a hordó. Orromban szilva, szeder, áfonya aromák jelennek meg, amik vaníliás, fekete csokis köntösbe vannak csomagolva. A közepes testű borban a szépen beérett szeder, áfonya, szilva, érett meggy ízei a hordó csokis, vaníliás aromáival gyönyörűen párosulnak, a tanninjai pedig könnyedén csúsznak le a nyelvemen. Első benyomásra villányi stílus felé hajaz, a savgerince mégis egy hűvösebb karaktert kölcsönöz neki. Kérem, itt ötvözték az északot a déllel! Inkább újvilági vonalat követi, azért némi óvilági stílus is fellelhető benne. Nem túl testes, a hordó jól integrálódik a gyümölcsös ízébe, kedves savgerince pedig játékos könnyedséggel ruházza fel. Ne feledjük el, a Balatonboglári borvidéken vagyunk ahol ha a klíma nem is annyira melegebb, mint az északin, a löszös talaj viszont bársonyos karaktert biztosít és ez igen sokat nyom a latba. 6 pont

Kunci