2012. dec. 27.

Porto Tawny 10Years old Noval

Porto Tawny 10Years old Noval 19,5%

Az alkohollal dúsított portói a kedvenc édes borom. Eljutni sajnos még nem sikerült ebbe a régióba, de úgy gondolom, ami késik, nem múlik. A nagy múltra visszatekintő borvidéket szerintem mindenkinek meg kellene ismernie.

A szüleimnek köszönhetően a portugáliai nyaralásuk alkalmával egy nagynevű pincészetből kaptam tőlük ajándékba egy üveggel. Nekik is annyira tetszett, hogy azóta apám minden évben készít néhány flaskával a család számára. Nagy becsben is tartja! Csak a legfontosabb családi ünnepekkor kerül elő a pince mélyéből. Azért is büszke vagyok rá, mert egyes palackok már elérik a három-négy éves korú Tawny kategóriát.

Egy tíz éves bor kóstolása mindig nagy élmény. A pohárba kiöntve barnásba fordulós szín már a kort jelzi. Ez természetes ennél az italnál. Minél öregebb annál fakóbb. Beleszagolva igazi meglepetés ért. Szárított gyümölcsök és aszalt sárgabarack csapta meg az orrom. Kicsi rum is jön, ami így december derekán igazi karácsonyi hangulatot idéz. Ízében a narancsos mazsolásság jelentkezik a legszebben. Nagyszerű munka.

Mivel ezzel a kategóriával még nem találkoztam így ponttal sem szeretném értékelni.

kunci