A romantikus Mosel völgye. Cochen |
Eleinte még a balaton-felvidéki kis szőlőnkben, majd az egyetemi éveim alatt eltöltött borászati gyakorlataimon.
Munka az Ahr borvidéken. |
Gyakorlataim során dolgoztam a Mosel
mentén, az ország szívében fekvő Frank borvidéken, és a világ legészakibb
vörösborvidékén az Ahr völgyében. Szerencsémnek köszönhetően e három régió
kicsiben magában foglalja az egész ország bortermelését, ami által
megismerkedhettem a német szőlőfajták többségének művelésével, borkészítési
fortélyaival, és a hozzá tartozó gasztronómiai hagyományaival.
A vadregényes Ahr borvidék. |
Ennyire északon tényleg specifikus a
szőlőtermelés, ugyanis a német szőlők nagy hányadát a folyópartok meredek
domboldalaira ültették. A kiváló eredményeik érdekében egyre többen
visszatérnek a kétkezű hagyományos munkamódszerekhez. Nem ritkák a 30-40%-os
meredekségű szőlősorok, amelyek a Mosel mentén még a 60%-ot is elérik. Saját
tapasztalataimból mondom, hogy itt aztán tényleg nagyon kemény a munkás élete.
Gyakorta én is 10-12 órát koptattam bakancsommal ezeket a sorokat. Dolgoztam
esőben, tűző napsütésben, sőt egy késő októberi szüretben egyszer a hóesés sem
hagyott ki minket.
A legveszélyesebb munka mégis a szüret. Egy óvatlan mozdulat, és a teli vödör már gurul is a mélységbe. Ilyenkor nem csak a vödör után futhatunk, hanem a munkánk is kárba vész. Velem is megtörtént! :-)
A legveszélyesebb munka mégis a szüret. Egy óvatlan mozdulat, és a teli vödör már gurul is a mélységbe. Ilyenkor nem csak a vödör után futhatunk, hanem a munkánk is kárba vész. Velem is megtörtént! :-)
Puttonnyal teli szánkó a Frank borvidéken. |
Vannak olyan helyek, ahol hagyományosan a
puttonyosok gyűjtik a szőlőt, de a többségében már a modern technika vívmányait
hívják segítségül. A legérdekesebbet a Frank borvidéken láttam. A német
találékonyság itt sem szab határt. Itt a traktor csörlőjére egy megmagasított,
puttonyokkal kibélelt szánkót akasztanak, amely pillanatok alatt a sor tetejére
húzta szőlővel teli rakományt.
Máshol a csörlőt permetezésre alkalmazzák.
Ahol már a traktor nem tud elmenni, ott jön az emberi leleményesség. E meredek
dombokon a klasszikusnak mondott permetezés örökkévalóságig tartana, így a
traktor pótkocsijából kihúzott locsolóslaggal járnak föl alá a sorok mentén. A
Moselnél egy gyorsabb és még leleményesebb módszert használtunk. A csörlő drótjához
hozzákötnek egy Snowboard szerűségű alumínium deszkát, amihez az ember saját
magát is rögzíti. A sor aljába leérve egyszerűen csak rááll és felhúzatja
magát. Természetesen ez egy igen veszélyes mutatvány. Egy rossz mozdulattal
hamar csúnya sérüléseket szerezhetünk a palás talajon. Az igazán meredek
50-60%-os dombokon különleges fogaskerekű lift szolgál a közlekedésre.
Az is alig hihető, hogy az 51-ik szélességi fokhoz közelítve kiváló Pinot noirokat lehet találni. A vulkáni Eifel hegységbe 30km hosszan beékelődött Ahr folyó völgye pedig ez az a vidék.
Természetesen a minőségnek ára is van. Itt a gépesítés helyett az ember kétkezű szakértelmét részesítik előnybe. A zöldmunka mellett, a szőlőfürtök szelektálása jelenti a legnagyobb odafigyelést. Amíg az oda nem illő hajtásokat kézzel és sövényvágó ollókkal távolítottuk el, addig a szőlőfürtöket egyenként néztük végig. A vizsgálat során csak a legszebb példányokat hagytuk meg, majd ezeknek is az alját levágtuk, hogy később még koncentráltabb italokat lehessen készíteni. Ennek eredményeként egyesek a „kis Burgundia” –ként emlegetik az Ahr völgyét.
Az is alig hihető, hogy az 51-ik szélességi fokhoz közelítve kiváló Pinot noirokat lehet találni. A vulkáni Eifel hegységbe 30km hosszan beékelődött Ahr folyó völgye pedig ez az a vidék.
Természetesen a minőségnek ára is van. Itt a gépesítés helyett az ember kétkezű szakértelmét részesítik előnybe. A zöldmunka mellett, a szőlőfürtök szelektálása jelenti a legnagyobb odafigyelést. Amíg az oda nem illő hajtásokat kézzel és sövényvágó ollókkal távolítottuk el, addig a szőlőfürtöket egyenként néztük végig. A vizsgálat során csak a legszebb példányokat hagytuk meg, majd ezeknek is az alját levágtuk, hogy később még koncentráltabb italokat lehessen készíteni. Ennek eredményeként egyesek a „kis Burgundia” –ként emlegetik az Ahr völgyét.
Terülj-terülj asztalkám a szüret idején! |
A kemény munka mindig meghozza a
gyümölcsét, hiszen nem egyszer olvastam a nagyhírű német bormagazinokban
azokról a borokról, amelyekhez én is a munkám és szakértelmem adtam. Ennél
nagyobb megtisztelést nem is kaphat egy gyakornok. Minden borkedvelőnek hasonló
tapasztalatokat, és sikereket kívánok a jövőben.
Kunci