2014. jan. 29.

Érdekességek a német borvidékekről

Szőlőművelés, kapálás, szüretelés, hordómosás, palackozás! Szerintem itt kezdődnek a borok ismereteinek alapjai. Amíg ezekkel nem vagyunk tisztában, addig ne is mondjunk komolyabb véleményt e nemes italokról. Mindig tiszteljük benne a dolgozó emberek munkájának szakértelmét, tudását, elhivatottságát. Ezeket a dolgokat én is kemény munkával tapasztaltam meg. 
A romantikus Mosel völgye. Cochen

Eleinte még a balaton-felvidéki kis szőlőnkben, majd az egyetemi éveim alatt eltöltött borászati gyakorlataimon.
Munka az Ahr borvidéken.
Geográfus hallgatóként egyből külföld felé kacsintgattam és sikerrel is jártam. Három jó nevű német borászatban sikerült közel fél évet eltöltenem. E gyakorlatok során olyan információkhoz, és érdekességekhez jutottam, amelyeket máig is jól tudok hasznosítani. Itt aztán tényleg szinte minden munkafolyamatban részt kellett vennem. Ha kellett szüreteltem, felszolgáltam, hordót mostam, tetejeztem, palackoztam, permeteztem, stb. Természetesen a jó munka után a kóstolás sem maradhatott el.Több mint öt hónap után bátran ki merem jelenteni, hogy az „édes, nyalós, savas” jelzővel illetett német borok már a múlté. Azt is kevesen tudják, hogy Európa negyedik, a világon pedig a tízedik legnagyobb bortermelő országa. Mára egy igazi fehérbor hatalommá nőtte ki magát, miközben a vörösek is szépen megállják a helyüket. A legfontosabb fajtáik közül a legkiemelkedőbb a Riesling, a Müller Thurgau „Rizling Szilváni”, a Silvaner „Zöld Szilváni”, és a Spatburgunder „Pinot Noir”. A világraszóló jégborukról említést sem tennék! 
Gyakorlataim során dolgoztam a Mosel mentén, az ország szívében fekvő Frank borvidéken, és a világ legészakibb vörösborvidékén az Ahr völgyében. Szerencsémnek köszönhetően e három régió kicsiben magában foglalja az egész ország bortermelését, ami által megismerkedhettem a német szőlőfajták többségének művelésével, borkészítési fortélyaival, és a hozzá tartozó gasztronómiai hagyományaival.

A vadregényes Ahr borvidék.
Ennyire északon tényleg specifikus a szőlőtermelés, ugyanis a német szőlők nagy hányadát a folyópartok meredek domboldalaira ültették. A kiváló eredményeik érdekében egyre többen visszatérnek a kétkezű hagyományos munkamódszerekhez. Nem ritkák a 30-40%-os meredekségű szőlősorok, amelyek a Mosel mentén még a 60%-ot is elérik. Saját tapasztalataimból mondom, hogy itt aztán tényleg nagyon kemény a munkás élete. Gyakorta én is 10-12 órát koptattam bakancsommal ezeket a sorokat. Dolgoztam esőben, tűző napsütésben, sőt egy késő októberi szüretben egyszer a hóesés sem hagyott ki minket. 
A legveszélyesebb munka mégis a szüret. Egy óvatlan mozdulat, és a teli vödör már gurul is a mélységbe. Ilyenkor nem csak a vödör után futhatunk, hanem a munkánk is kárba vész. Velem is megtörtént! :-)

Puttonnyal teli szánkó a Frank borvidéken.
Vannak olyan helyek, ahol hagyományosan a puttonyosok gyűjtik a szőlőt, de a többségében már a modern technika vívmányait hívják segítségül. A legérdekesebbet a Frank borvidéken láttam. A német találékonyság itt sem szab határt. Itt a traktor csörlőjére egy megmagasított, puttonyokkal kibélelt szánkót akasztanak, amely pillanatok alatt a sor tetejére húzta szőlővel teli rakományt.

Máshol a csörlőt permetezésre alkalmazzák. Ahol már a traktor nem tud elmenni, ott jön az emberi leleményesség. E meredek dombokon a klasszikusnak mondott permetezés örökkévalóságig tartana, így a traktor pótkocsijából kihúzott locsolóslaggal járnak föl alá a sorok mentén. A Moselnél egy gyorsabb és még leleményesebb módszert használtunk. A csörlő drótjához hozzákötnek egy Snowboard szerűségű alumínium deszkát, amihez az ember saját magát is rögzíti. A sor aljába leérve egyszerűen csak rááll és felhúzatja magát. Természetesen ez egy igen veszélyes mutatvány. Egy rossz mozdulattal hamar csúnya sérüléseket szerezhetünk a palás talajon. Az igazán meredek 50-60%-os dombokon különleges fogaskerekű lift szolgál a közlekedésre. 
Az is alig hihető, hogy az 51-ik szélességi fokhoz közelítve kiváló Pinot noirokat lehet találni. A vulkáni Eifel hegységbe 30km hosszan beékelődött Ahr folyó völgye pedig ez az a vidék. 
Természetesen a minőségnek ára is van. Itt a gépesítés helyett az ember kétkezű szakértelmét részesítik előnybe. A zöldmunka mellett, a szőlőfürtök szelektálása jelenti a legnagyobb odafigyelést. Amíg az oda nem illő hajtásokat kézzel és sövényvágó ollókkal távolítottuk el, addig a szőlőfürtöket egyenként néztük végig. A vizsgálat során csak a legszebb példányokat hagytuk meg, majd ezeknek is az alját levágtuk, hogy később még koncentráltabb italokat lehessen készíteni. Ennek eredményeként egyesek a „kis Burgundia” –ként emlegetik az Ahr völgyét.

Terülj-terülj asztalkám a szüret idején!
A kemény munka mindig meghozza a gyümölcsét, hiszen nem egyszer olvastam a nagyhírű német bormagazinokban azokról a borokról, amelyekhez én is a munkám és szakértelmem adtam. Ennél nagyobb megtisztelést nem is kaphat egy gyakornok. Minden borkedvelőnek hasonló tapasztalatokat, és sikereket kívánok a jövőben.
Kunci