2015. jún. 29.

Szekszárd vs Rhone

Szupermarketben is lehet finom borokat vásárolni...ha másért nem, hát ezért néha érdemes benézni a lidl-be...
Úgy gondoltam, hogy hasonló árkategóriában össze kellene hasonlítani egy hazai illetve külföldi palack tartalmát. Hosszas töprengés után Rhone völgy vs Szekszárd kóstolót tartottam odahaza. Hazai részről Vida Péter Estve bora mellett tettem voksot, ami igazán jó döntésnek bizonyult. Kellett is, hiszen a Rhone völgye adottságaival szembe igen nehéz felvenni a versenyt. Kellemes mediterrán jellegű klímája, az Alpok felől jövő hűvösebb légáramlatok, valamit Grenache, Syrah, és Mourvedre fajták gyümölcsösségei igazán nagy és harmonikus borokat kreálnak. Talán ezért lehetséges az, hogy erről a vidékről még nem ittam rossz bort.

Cotes du Rhone Aop Vielles Vignes 2013 13,5%
Lendületes konyakmeggy-málna illat némi fűszeres-feketeszedres beűtéssel, rózsával. Szép struktúrált ízt adó közepesen hosszú lecsengésű közepes beltartalmú bor. Meggyes borsos fűszeres ízében a végén van egy kis eper.
Egy vörösboros vadpörkölt mellé szívesen ajánlanám
16, 7 pont

Vida Estve 2012 13,5%
/Cabernet Franc, Kékfrankos, Merlot, Kadarka/
Meggyes illatában szépen előjön a feketeszeder és az áfonya  is. Első kortyra élénkebb savak közepesen gyümölcsös íz tör elő. Meggy eper áfonya jellemzi, amiben van egy határozott tanninosság. Nincsen teljesen lekerekedve, és még legalább 2-3 év potenciált látok benne. Közepes lecsengéssel rendelkezik.
16,5 pont
Akár vöröset szerető nők mindennapos beszélgetős bora is lehetne. Azért szívesen ajánlanám egy rozéra sült kacsamellhez is.

Vida mesterünk ismét bebizonyította nagyságát, és a Szekszárd környékén fekvő dombokban rejlő értékekekt. Innen is láthatjuk, hogy mi se vagyunk elmaradva a nagy bornemzetek mögött. A közeljövőben valami hazai különlegességről fogok beszámolni.