2016. jan. 4.

Sauvignoir - Peter Yealands Winary Marlborough - 2015 - Új-Zéland

Kék és fehér szőlőből való együttes borkészítés?
A legtöbb borász idegenkedik tőle. Nem kellene, ezt a műveletet bortörvényünk sem tiltja. 
Korábban őseink is gyakorta egybeszüretelték a szőlőt, amiből siller szerű ital született. Ez manapság sem ritka művelet. Elég csak Paksra, a Sárgödör fesztiválra ellátogatni, ahol a hagyománynak megfelelően ugyanezzel az eljárással készülnek helyi borok.

Kicsit távolabb Franciaországban, Champagneban kétharmad egyharmad arányban "Pinot-noirt, Pinot Meuniert, és Chardonnayt", kék szőlő  fajtákat kevernek, amiből a világ talán leghíresebb ünnepi itala, a Champagne készül. 
Innen délnek tartva, a Rhone völgyének szívében Châteauneuf-du-Pape bortörvényei sem ellenzik ezt a módszert. A13 fajtából 5 fehéret használhatnak, melyeket 10%-os arányban adhatnak a vörös házasításhoz. Külön kulináris élmény volt, mikor ottjártamkor megízlelhettem a tizenhárom fajta "együttes" cuvée-jét.


A "kísérletező" újvilágban pedig már meg sem lepődnek ezen. 
Új-Zéland az a hely, ahol a mienktől eltérően, teljesen más filozófiában készülnek a borok. Nem félnek a szokatlan dolgoktól, így készülhetett el Peter Yealands pincéjében - a sziget két meghatározó fajtájából, a Sauvignon blancból és a Pinot noirból - a Sauvignoir fantázianevű tétele.

Világos rubint színe a sillerre hasonlít. Eleinte a Sauvignon blanc, majd Pinot illatjegyek szállnak a pohár szájából. Csalán, citromfű, menta, amiket idővel friss eper, cseresznye, málna vált át. Roppanós savaiban eleinte, friss zöldfűszer, ribizli, cseresznye ízek harmonizálnak, amelyek később málnába mennek át. Végén a Sauvignon blanc adta hosszú vajas lecsengését, mentás cseresznye veszi körbe. 

17 pont

Életem egyik legkülönlegesebb, és legélettelibb borát kóstolhattam. Könnyedség, elegancia, és nagyfokú változatosság jellemzi. Remélem a közeljövőben még több ilyen nagyszerű borral fogok találkozni.