2016. febr. 8.

IMádlak - Tokaj

Lassan Mád válik Hegyalja motorjává. Elég csak a Mádi Körre, termelőikre, filozófiájukra gondolni. Persze a település sem akármilyen terroire-ral rendelkezik, ami egyedivé teszi az ott termett borokat. 10-15 millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység igen sokrétegűvé tette a hegységet. Az ásványok, és kőzetek sokasága még a legképzettebb geológusok tudását is próbára tenné. Riolit, andezit, kova, zeolit csak a jéghegy csúcsa, amelyek oly különlegessé, minerálissá teszik a helyi borokat. 
Míg Tokajban főleg a nagy pincészetek, addig Mádon a családi gazdaságok vetették meg a lábukat. Elég csak a Szepsi, Barta, Szt Tamás neveket megemlítenünk. Ők készítik a legszebb és élménydúsabb kézműves borokat. 
Ilyen környezetben alapult 2009-ben a Mádi Borház. A pince fiatal kora ellenére egyre ismertebbé válik a magyar bormezőnyben. Fillo Zoltán és Ecsedi Péter vezetésével 8,5 ha-on Mád, Tállya, Rátka határában lévő dűlőkön gazdálkodnak. Boraikat főleg gasztronómiában értékesítik, s így jött létre az IMádlak fantázianevű boruk. Neve mellett címkéje is ötletes. Egy vörös rúzsnyom virít rajta. 
2013 IMádlak 13%
Érett szalmasárga színű bor, cseppjei lassan folynak le a pohár falán. Tömény gyógynövényes illataromák szállnak az orromba, emellett birs, körte, alma sorakozik fel. Erősen jelen vannak a hordó és terroire adta fás, minerális jegyek. Picit száraz szamorodni jellegű. 
Már az első kortyban érzem, hogy igen komplex nagytestű italról van szó. Markáns savait, erősebb hordóhasználatát a jelentősebb maradékcukor csillapítja. Olyan mintha egy igazi ürmösbort innék amely, gyógynövényekbe, helyi kőzetbe, és birsbe lett volna áztatva. 
Igazi ásványos "kő-juice" (Kovács Antal után szabadon). 

Tényleg imádnivaló...

17,5 pont