2016. febr. 1.

Új borok a Tokaji Kereskedőháznál

Magyarország 22 borvidéke hozzávetőlegesen 60.000 ha beültetett szőlőterülettel rendelkezik. Sajnos ez a mennyiség csökkenő tendenciát mutat. Szerencsére azonban a minőségi bortermelés kerül előtérbe. Termelőink egyre jobban  megismerik a terroir és a mikroklíma szerepét, melyben nemzetközi szinten is óriási értéket képviselünk. Szőlőtőkéink szinte minden jelentős talajtípuson gyökeret eresztettek: löszben, homokban, mészkövön, palás és vulkáni kőzetekben, továbbá a Kárpát-medence sokszínű klímája kedvez a változatos borkészítésnek.
Tokaj - kép: www.vinoport.hu
Két területet emelnék ki, amely világszinten is kiemelkedik. Egyik a Somló, mely a világ egyik legminerálisabb borait adja, a másik Tokaj, melynek jelentőségét senki sem vitatja. A Somló hegy 500 ha-ját kicsinek érzem a nagyobb volumenű külföldi kereskedelemhez, így csak “Magyarországon világhírű”. 

Tokajt viszont - adottságainak megfelelően - kötelesek vagyunk visszaemelni a világ bortérképére.


Sajnos, a kedvező feltételek ellenére sem tudtunk nagyobb áttörést elérni az utóbbi két és fél évtizedben. Európát járva azt tapasztaltam, hogy a magyar borkultúrából egyedül a nagy múltú Tokaji hírnevéből maradt meg egy kevés. 
Az ismét felívelő borvidék folyamatosan hódítja vissza régi és új fogyasztóit. Ebben sokat köszönhetünk a kilencvenes évek külföldi beruházóinak, akik az akkori állapotok ellenére tisztában voltak a terület jelentőségével. 20 éves munkájuk során ők is csak részleges sikereket tudhatnak maguk mögött. A sikerhez úgy tűnik - átfogó, az állam által ellenőrzött és biztosított, jól kidolgozott marketingstratégia szükséges.

Végre ezt a magyar kormány is felismerte, így 2014-től 2020-ig 100 milliárd Forintot fektet Tokaj-Hegyaljába. Természetesen e hatalmas összegből jelentős részt kanyarít ki a saját tulajdonában lévő Tokaj Kereskedőház részére, ami az utóbbi néhány évben óriási változáson ment keresztül. Áts Károly főborász vezetésével boraik minősége új dimenzióba lépett. 70 ha-os birtoka nem számít kifejezetten nagynak, de a felvásárolt szőlők mennyiségével magasan uralják a piacot. Több mint 1000 ha –ról vásárol - a minőségi követelményeknek megfelelően termesztett szőlőt, így több mint 1600 gazdát juttat plusz jövedelemhez. Ekkora mennyiséggel, „Karcsi bácsi” szakértelmével, tudásával, nemzetközi hírnevével, az állammal a háta mögött tényleg ismét a csúcsra emelhetőek a tokaji borok. Remélhetőleg a jövőben könnyebben meg tudjuk fogni, London, New York, akár Hong Kong fogyasztóit. 

Időközben egyre több világhíres iskola veszi fel a Furmintot tananyagába. Ezzel nem csak az édes borok, hanem a szárazak is egyre népszerűbbek lehetnek.

A kormány e döntésével egyetértek, hiszen - véleményem szerint - a magyar borászat és a Tokaji borvidék értékeit-érdekeit képviseli. 

Másfél hónapja részt vehettem a Tokaj Kereskedőház megújult borainak kóstolóján, ahol Áts Károly vezérletével végigzongoráztuk a pince szortimentjét.

Cuvée 2014 12,5 % alkohol

Sárgamuskotály, Furmint, és Hárslevelű házasításából készült. Világos színe ellenére kellemesen tiszta, friss gyümölcsös illata üdén hat. Főleg licsi, mangó, grapefruit, és barack illatokat áraszt. Gyümölcsös citrusos jegyei, ropogós savakban záródnak. 
Közepes lecsengésű.
16,7 pont


Furmint 2014 13%alkohol

A Furmint grapefruit-birs jegyeit áthatja az új hordó krémes fája. Kellemes minerális ízében keveslem a savakat. Közepes lecsengésében a fa adta pörköltes jegyeiben pici mandula, és dió is felfedezhető. Vékonyabb savai miatt túlzónak találom a fahordót.
16,6 pont


Kővágó Furmint 2014 13% alkohol

Nevéből eredően dűlő szelektált bor. A Kővágó dűlőben 7 ha-on gazdálkodik a pincészet, amely egyben Mád legértékesebb területei közé tartozik. Már a nevéből is különlegességre következtethetünk. A Miocén kori vulkanizmus annyira aktívan működött, hogy meg egy geológus képességeit is kikezdené az ásványok és kőzetek változatossága. Mondhatni ez a Kereskedőház gyöngyszeme. Természetesen innen kerülnek ki a legásványosabb borok.

Grapefruit, birs, körte illatvilágát erőteljesebb fás aromák lengik körül. Kellemes savait nagy fokú mineralitás járja át. Birs, körte alma jegyei barackos lecsengésben végződnek. Sajnos a  bor értéket a túlzott fahasználat csökkenti.
16,8 pont


Késői Sárgamuskotály 2014 édes 10% alkohol

Halványsárga színe üde citrus, barack, muskotály, akácvirág illatokat áraszt.
A botritisz adta édes jegyek mellett a dió és a mandula is előbújik. A kiegyensúlyozott borban főleg a fehér aszalt gyümölcsök érezhetőek. Kerek savai hosszú lecsengést eredményeznek.
17,2 pont


5 Puttonyos Aszú 2013 11,5%

Igazi fiatalos lendülettel indít. Akácméz, hársvirág, dió, citrus illatok szálnak fel a pohár szájából. Nagyon szép sav-cukor egyensúly, amit a minerális jegyek csak fokoznak. Szárított fehér mazsola, narancs, barack, ananász, dió és akácméz ízek jönnek elő. Picit még vékonynak érzem. Szép hosszú fejlődési szakaszt jósolok neki.
17,3 pont

6 Puttonyos Aszú 2013 9,5%

Az előzőnél jóval koncentráltabb illatjegyeket mutat. Méz, dió, citrus, fehér aszalt gyümölcsök mellett körte és a füge is megjelenik. Izében főleg mézeskalács, dió és mandula dominál. Igen magas cukortartalma mellett magasabb savat is elbírna. Hosszú lecsengés.
17,7 pont

6 Puttonyos Aszú Szarvas dűlő

Sherrys, botritiszes illatvilággal indít, enyhe Cognac elemekkel. Ezt citrus illetve kandírozott aszalt gyümölcsök veszik át. Mézeskalács, dió, mandula ízében a fás elemek ismét előbújnak. Szép hosszú lecsengés.
17,8 pont


2013 Essencia

Extraként még egy 2 éves esszenciát is bemutattak, ami remélhetőleg még hosszú időn keresztül fog érlelődni a pince mélyén.

Igen fiatal kora ellenére lassan nyílik.  Világos halvány színe nagyon meglepett. Annyira tömény, hogy a pohár falán alig folyik le. Nagyon ásványos, ízében virágmézbe áztatott aszalt fehér gyümölcsök jelennek meg, amiből nagyfokú citrusos, minerális jegyek sem hiányoznak.
18 pont



A kóstoló végére az apróbb hibák ellenére érezhető volt, hogy valami új kezdetének lehetek tanúja. Meglátásom szerint a rövidebb újfahordós érleléssel még szebb borok születhetnek. Azt se felejtsük el, hogy olyan óriási mennyiséggel dolgoznak, amivel a legtöbb borászat talán nem is tudna mit kezdeni. Ezt Áts Károly is megerősítette. 

Remélem, Tokaj hamarosan ismét elfoglalhatja méltó helyét a borok világában.

Kunci