2017. márc. 14.

Egykori vulkánok között - látogatás a Borbély Birtokon

Egyszer magasba emeljük, máskor temetjük, jelentőségét mégsem firtatjuk. Egy biztos. évmilliók óta ott áll és az ország egyik legjobb minőségű terroire-ját biztosítja a szőlők számára.

Badacsonyban járunk, amely hazánk talán legszebb, és legizgalmasabb borvidéke. A természet egy olyan csodával ajándékozott meg minket, amit nem lehet szó nélkül hagyni.A geológia és a szőlőtermesztés mindig egy csónakban eveztek. Nem mindegy, hogy hol, min, milyen szőlőfajtát termesztünk. Meglátásom szerint az igazi nagy testű fehérborok vulkáni kőzeten villantják meg karakán férfias arcukat. Ennek megértéséért ugorjunk vissza 15-20 milliót évet az időben, és képzeljük el magunk előtt a Kárpát medence akkori térképét. Szinte rá se ismernénk. Területének jelentős részét a szigetekkel, félszigetekkel csipkézett Pannon- tenger borította, amihez kellemes szubtrópusi klíma társult. Hogy örülnénk ma ennek!
Ekkoriban jelentősebb tektonikai mozgolódások történtek. A föld mélyéből sorra törtek ki a vulkánok a Visegrádi-hegységtől elindulva, az Északi-Középhegység és a Gömör-Szepesi-érchegységben folytatódva, a Kárpátok vonulatain továbbterjedve egészen a Csomádig. Földrajz óránk még nem fejeződött be: úgy 10 millió éve az ország középnyugati részében is megmordult a föld. A Kab-heggyel kezdve egymás után buggyant felszínre a gyorsan megszilárduló bazaltláva. A tenger kiszáradásával a puha üledékeket a természeti erők lepusztították. Csak a kemény bazaltkőzet maradt meg az utókor számára. Így alakult ki e különleges természeti kincsünk.

Talán elég a geológiából, térjünk át cikkünk fő témájára a Badacsonyi borvidékre. Még az Olaszrizling Október kóstolón ismerkedtem meg Borbély Tamással, akit a tél kezdetén, december elsején látogattam meg. Fiatal kora ellenére az ország legjobb borászai közé tartozik. Elég csak megemlítenem, hogy 2012-2016-között zsinórban ötszőr jelölték az Év Bortermelője díjra. Az eredményhirdetés másnapra esett, bizakodva, mégis nyugodtsággal várta a következő napot, kérdeztem is, hogy érzi magát:

“Nagy az izgalom, de nem fogok csalódni, ha holnap nem az én nevemet mondják ki győztesnek. Tudom, hogy fiatal vagyok, és még sok munka áll előttem.”

Azóta tudjuk hogy, a jég ez alkalommal sem tört meg. A Szekszárdon gazdálkodó Mészáros Pál kapta ezt a megtisztelő kitüntetést, akinek ezúton is gratulálok.

Ekkor már a szőlőben jártunk, miközben Tamás mesélt a régmúltról és jelenről. Anno az emberek dűlőnevek helyett hegyneveket használtak: Szent György-hegy, Gulács, Csobánc, Tóti-hegy stb. Amíg a bazaltkúpok az ásványos tüzes borokat adják, addig a köztük lévő Pannon tenger üledékrétegei extra fűszeres ízekkel-illatokkal egészítik ki az aromavilágot. Ilyen a Bács-hegy homokkőrétege, amit később a kóstolásom során megtapasztalhattam.

A bazaltpúpok között autózva igazán kicsinek érzi magát az ember. Sokszor jártam erre, s minden alkalommal elcsodálkoztam a táj szépségén. Geográfus végzettségemből adódóan elgondolkodtatott milyen hatalmas erőknek kellett szerepet játszaniuk e gyönyörű formák kialakításában. Aki tud látogasson el erre a vidékre.

Tamás szülei az első szőlőtőkéket 1981-ben ültették el, ültetvényük mára 18 ha-a duzzadt. Össz területük viszont 22 hektár. Az új telepítések végeztével nem is szeretnének tovább bővülni. Évi 70-80 ezer palack boruk pont az a méret, ami még átlátható egy családi vállalkozás számára. Központjukat az ősi birtokon építették ki, ahol kóstolással, borvacsorával és szálláslehetőséggel várják az ide érkező vándorokat. Nem nagy, mégis családias, ami beleilleszkedik a  tájba. Olyan dinamikusan fejlődő vállalkozást visznek, ahol mindenkinek megvan a saját feladata, s mégsem restek a másik munkájában segédkezni.

 
Szőlősoraik a Badacsonyon, a Csobánc, Gulács, Bács, és a Tóti-hegy napfényes lankáin sorakoznak. Az egész fiatal tőkéktől kezdve a hatvan éves gyalogművelésűig szinte minden előrefordul. Fajtaválasztékuk szépen tükrözi a borvidék arculatát. Olasz rizling, Szürkebarát, Muscat ottonel, Irsai Olivér, Rózsakő, Kéknyelű, Rajnai rizling, Zeusz és Pinot noir. Kell ennél több? A fehérek szerintem magukért beszélnek. A Zeuszból késői szüretelésű desszertbor készül, a Pinot noir meghálálja a bazalt kőzet ásványos mivoltát. A gyöngyözőbor és a szőlőpálinka alapját pedig az Irsai adja. Természetesen a legkisebbekről sem feledkeztek el, akik 100%-os szőlőlével olthatják szomjukat.


Tamás 2010 óta napi szinten részt vesz vesz a pincészet életében, édesapjával közösen irányítják a szőlő és pincemunkálatokat. Modern és fiatalos gondolkodásmóddal, de hagyományokat tisztelve készítik nagyszerű boraikat. Sokkal ellentétben az acéltartályok használata mellett gyakorta előnybe részesíti a fahordós érlelést, amit a terroire ásványos világa meg is kíván. Több fiatal borásztársától eltérően nem tanult külföldön. Úgy tartja, ha itt szeretné a legjobb minőséget előállítani, akkor előbb a saját régióját kell alaposan megismernie. Meglátása szerint a technikai újdonságok, eredményeik már az interneten könnyedén elérhetőek, de e helyi klíma, talaj hatása a hazai szőlőfajtáinkra csak itt tanulható. Természetesen szívesen utazik és kóstol a nagy világ borpalettájáról.
 
Boraik élménydúsak, élvezetesek, és bennük van készítőjük tiszta lelkülete.


Gabriella 2015 Muscat ottonel
Tiszta üde gyümölcsös parfümös illatú. Barack mandula, körte, alma enyhe virággal egészül ki. Szép savak, közepes test. Lecsengésében édeskés, kesernyés, minerális. Nevében mutatja, hogy a nők kedvence lehet.
16,5 pont
 
 

Fröccsnekisjó 2015
Birtok Olaszrizlingnek becézi, de a bor sokkal többre hivatott. Persze ezt ő sem rejtette véka alá. Csalafintasága az, hogy az acéltartályos érlelés mellett hordót is látott.
Friss, alma, virág, citrus, keserű mandula mellett szépen szállnak a bazalt adta minerális ízek. Könnyed, tartalmas, enyhén sós. Ha hazánk összes fröccsöt adó Olaszrizlingje ilyen minőséget érne el, akkor tényleg csak leülnék a kanapéra, és élvezném a fajta adta örömöket. Igazi klasszikus tétel.
16,6 pont

Pinot noir Rosé 2015
Friss kellemes CO2-t tartalmazó tartalmas testes rozé. Málna, eper ízek mögött friss ropogós savak bújnak meg.
16,4 pont

Szürkebarát 2015 Selection
Tóti-hegyről és a Gulácsról szüretelték. 15 hl-es új fahordóban fél évig seprőn érlelték. Lassan nyíló ásványos, tagadhatatlanul fajtajelleges. Nagy gyümölcsös, krémes teste körte, alma, dió aromájú. Nehéz, mégis légies, enyhén keserű ásványos cseppjei lassan kúsznak le a torkomon.
16,8 pont

Rajnai rizling 2014 Kőmagas
Ezt a bort már korábbról jól ismertem! Munkám során számtalanszor kóstoltattam vendégeinkkel. Bármikor szívesen kortyolgatok belőle.
500 literes hordóban fél évig seprőn érlelték. Minerális citrusok mellett érett fehér gyümölcs egészül ki némi trópusi, kókuszos jelleggel. Korának köszönhetően a petrolosság is érzékelhető. Tüzes ásványos savai érett alma-körte-szőlőlével keverednek.
17 pont

Bács Olaszrizling 2014
45 éves tőkékről szüretelt Olaszrizling. Lenyűgöző, tömény, karakteres illataromák. Minerális értékei vetekednek a Somlóéval. Alma, körte, citrus és pirított mandula. Hordóhasználata, érettsége némi birses jeggyel is megajándékozta. Savai tüzesek, amik hosszú sós kesernyés lecsengést biztosítanak. A Bács hegy homokköve extra ásványos fűszert varázsol bele.
A mai nap meglepetése.
17,3 pont

Kéknyelű 2014 Selection
E fajta nélkül egy igazi badacsonyi borászat nem is létezhet. Szereti a hosszú érlelést, az ásványos talajt. Kicsit még fiatal, savai virgoncak. Hordó adta fűszerek, aromák mellett még visszafogott. Teste ennél jóval biztatóbb. Neutrális íze mögött citrus, szőlő, egres, és grapefruit sorakozik. Erőteljesebb savai időt kívánnak. Hosszú lecsengése szépen visszaadja a terroiret.
2-3 éves érlelést még kíván.
17 pont
 
 
2014 Karós
Ismét fantasztikus élmény volt visszakóstolni. Főleg úgy hogy a pince mellett láthattam a bakművelésű 60 éves tőkéit.
Mély-keserű mandulás, citrusos, narancsos, hordófűszerrel indít. Szép savak, érett alma, körte, grapefruit. Erre krémes fás íz telepszik, amitől fahéj-szegfűszeg aromát kap. Hosszú minerális lecsengés
17,3 pont


Zeusz 2015
Tamás úgy gondolja, ha egy borásznak megvan minden adottsága hozzá, akkor desszert bort is készítsen. A jó cukorgyűjtő Zeuszban látta meg ezt a potenciált. Lassan nyíló gyümölcsös illatokat áraszt. Körte, dió, mandula, érett alma mellett barack íz húzódik. 94 gramm maradékcukra kicsit émelygőssé teszi. Savai nem tokaji vibrálásúak, de ásványos létéréről sem lehet megfeledkezni. Hosszan, nagy cseppekben csordogál lefelé.
16,7 pont

Egy írás végén mindig nehéz befejező gondolatokat a papírra vetni. Javaslom, látogassátok meg a Borbély birtokot, ismerkedjetek meg a termelővel, boraival, tiszta szemléletével, tudásával, alázatos munkájával.

Köszönöm Tamás!


Kunci