2018. jan. 15.

Mit is tud egy 2008-as Somlai

Mit is tud a Somló? Hosszan, érlelhető, nagy testű minerális borokat!
Sajnos hazánkban elég ritkák a 8-10 éves borok. Édes és vörös szintjén már megindult valami változás, de a fehér fronton ez még várat magára.
Azért ne írjunk mindent a pincészetek számlájára. A többségük még mindig nagyon fiatal. Az első időben ők is igencsak profitorientáltak. Szinte mindent visszaforgatnak a cégükbe, hogy fejlődésükkel versenyben maradhassanak a vetélytársak mellet. Persze ennek így kell rendjén lennie.

A palackok visszatartását főleg a nagyobb, idősebb módosabb pincék tehetik meg. A jövőben azért ebben is kellene javulnunk. Ezzel is bizonyítanánk nagyszerű terroiraink, szőlőfajtáink jelentőségét. Fehér borvidékeinken elég csak megemlíteni, Tokaj, Somló, Badacsony, Mór neveit.
Ennek tudatában a Kreinbacher pincészetbe betérve az évjárat láttán nem is gondolkadtam a palack megvételén.

2008 Kőkonyha /Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling/

Sötétebb narancsos színe idősebb korára utal. Illatában erősen érződnek a talaj adta minerális jegyek, és a hordóhasználat egyvelege. Narancs fahéj szegfűszeg. Jelentős palackbukéval rendelkezik, ami hosszabb szellőztetést kíván.
Savai jócskán átjárják ásványos krémes testét. Enyhén édeskés íze, dióba, fahéjba és birsesbe vált át. Túl a csúcsán, mégis különleges és egyedi. Rövidebb lecsengésű.
Mély hangvételű, elgondolkodtató bor.

16,5 pont