Könnyen rohad, lassan és későn érik, mégis a Badacsony egyik meghatározó fajtája. A Budai zöldről beszélünk, amiből kis hazánkban csak itt található néhány hektár.
Kulcsszerepét a nőivarú Kéknyelűnél kell keresni. A hisztis primadonnának is becézett szőlő önmagát nem képes beporozni. Ezt egykoron egyedüliként a Budai zölddel tudták megoldani. /Napjainkban egyre gyakrabban Rózsakővel helyettesítik/ A Folly család egy 0,8 hektáros tiszta Budai zöld ültetvénnyel bír, s a lehetőséget ki is használja a fajtabor készítésére. Értékét, jelentőségét ez adja, mivel igen kevesen követik példájukat.
Zöldfűszeres citrusos, picit édeskés virágillatt száll belőle. Vékonyabb testében markáns savak uralkodnak. Alma és szőlőlé ízei csalános beütéssel keveredik. Kesernyés minerális sós lecsengésű.
15,9 pont