2018. jan. 2.

Olaszrizling 2015 Szt Donát Pincészet Balatonfüred Csopaki Borvidék


St. Donát Olaszrizling 2015
Közel két évszázada eresztettek gyökeret Csopakon az első Olaszrizling tőkék.
A filoxéra vész szinte teljesen kipusztította, de az újjátelepítésnél a gazdák többsége mégis e fajtát választotta. Döntésük helyesnek bizonyult, mivel a klíma és a terroire igen kedvez a fajtának.
Mára lassan Csopak lesz az Olaszrizling Mekkája.

2010 óta a Csopaki nevű palackokba csak Olaszrizlinget palackozhatnak. Erre ráerősítve, 2012-ben megalapították a Csopaki Kódex-et. Ez egy olyan újdonság, ami hazánk legszigorúbb borkészítési szabályozását tartalmazza.

A St. Donát pincészet egyik alapbora került a poharamba, amihez az alapanyagot, a Sáfránkert, Slikker, Nagykút dűlőkből szüreteltek. Terroire permi vörös homokkő, márga, agyag, vörösagyag, és lösz. Spontán élesztővel, acéltartályban, és hordóban érlelték.
Kellemes, könnyed, fajtatiszta aromák áradnak a pohárból. Citrus keveredik némi csonthéjas almás illatvilággal. Közepes testében az elegáns savak mögött egy keserűmandulás íz fogad. Némi narancs és fahéj is szorul bele, amit feltételezhetően a hordóhasználattól kaphatott. Hosszú lecsengése krétás enyhén grapefruitos ízben végződik.

Egyszerű könnyed, nagyon jól iható bor.

16,6 pont