2021. márc. 14.

Út a jövőbe! Ifj. Vida Péterrel beszélgettünk!

   Még az ősszel egy borbemutatón jártam. Most erről szeretnék Nektek beszámolni. Egy olyan családi gazdaságról lesz szó, aki a jelenben él, mégis a jövőre fókuszál. Folyamatosan, kutat, fejleszt, profilt vált, miközben boraival lenyűgözi a hazai és a nemzetközi fogyasztókat. Már a kezdetektől az ország élvonalába tartozik, sőt az előrelátó gondolkodásmódjuk követendő példa is lehetne. A következő sorokban a Vida Családi Borbirtokról esik szó, akik borpalettájukat egy új borral bővítették.

   Fajtajelleg, könnyedség, tartalom, elegancia, sok fűszerrel. Így lehetne röviden a Vida borokat jellemezni. Melyik borszerető ne ismerné az Öreg Tőkék Kadarkáját, vagy a La Vida-t?

Ifj. Vida Péter



   Egy régi mondás szerint olyan a bor, amilyen a készítője. Vida Péter pedig együtt él a munkájával. Folyamatosan járja dűlőit, keresi a nüansznyi árnyalatokat és a tökéletességre törekszik. Közel fél évszázad tapasztalattal a háta mögött is folyamatosan tanul.
Lepusztult ültetvényeiket 2010- 2018 között /kivételt képez az egy hektáros 100 éves gyalogtőkés kadarkájuk/ teljes egészében újjátelepítették. Próbál a fajták minimlizálására törekedni, előtérbe helyezi a dűlők jelentőségét, miközben megtartja a vidék tradicióit. Felújították a pincét, sőt nagy tudása ellenére még külső tanácsadó segítségétől sem riad vissza. Ugyan mindenkinek megvan a saját szerepköre, a család mégis együtt dolgozik és dönt
   Néhány éve egy világhíres spanyol grafikus, Xavier Bas segítségével új köntösbe öltöztették borospalackjaikat, ahol minden címke egy üzenetet sugároz a fogyasztó felé.

23 ha-on 5 dűlőben /Bakta, Hidaspetre, Lisztesvölgy, Baranyavölgy, Virághegy/  évi 150 ezer palack bort készítenek. 
- Fegyelem és rend uralkodik nálunk - mondja Péter.
Borpalettájukban a rozé és néhány könnyedebb tételt a kadarka, kékfrankos, bikavér szentháromsága követ, amit a híres La Vida boruk zár. Az utóbbi két bor között űrt láttak, s ennek hatására  készült a Lösz nevű boruk, amely idén ősszel jelent meg a piacon. 
Már a nevéből is sok minden sejthető, vagyis a borvidék legfontosabb termőterületére a löszre utal. Itt, egy tartalmasabb bor mellett a terroire fontosságára próbálják felhívni a figyelmet. Elmondásuk szerint eddig még nem foglalkoztak behatóbban a helyi talajtannal, s a jövőben ennek nagyobb teret szeretnének szentelni.


   Milyen is egy Vida Lösz 2017?
/55% cabernet sauvignon & cabernet franc, 15% kékfrankos, 15% merlot, 10 syrah, 5% carmenere/ 

   Friss lendületes illata mögött nagy potenciál lakozik. Szilva, meggy, picit ribizlis, fűszeres, gyümölcsös ízei a hordó csokis jegyeivel keveredve eleganciát sugároznak. A közepes testű, fiatal bor syép jövövő elé néy. Köszönet a kóstolásért ifj. Vida Péternek! 

Kunci