2021. dec. 18.

Tour de Szekszárd II. A Garay Élménypincében kóstoltunk

"Tölts a pohárba, és csodát látsz!

Színe mint a bikavér,
S Mégis gyöngy, mely belőle,
Fölragyog, mint a hó fehér."

Garay János Szegszárdi bordal 

   E szavakkal kezdeném, mielőtt belépünk a Szekszárd város szívében lévő autentikusan kialakított Garay Élménypincébe. Ez egy olyan különlegesen kialakított bormúzeum, aminek megtekintése során egyedülálló módon pillanthatunk bele a szőlőművelés, a borkészítés és a borkóstolás rejtelmeibe, nem feledkezvén meg a helyi borkultúra értékeiről sem. Másik érdekessége az a borbár, ahol több mint 50 szekszárdi borász 250 bora vásárolható meg, mindezek mellett egy állandóan változó borlappal is rendelkezik.

   Szekszárdi túránk során a Garay Élménypincét sem hagyhattuk ki. Néhány éve már végigjártam a múzeumot, így most a kóstolás élményéért térünk be. Élményből pedig  akadt bőven. Soha nem gondoltam volna, hogy napjainkban találni olyan Bikavért, ahol a házasítás során lehet mellőzni a bordeauxi fajtákat. Csodák csodájára Németh Jánosnak 2019-es Könnyűszél Bikavérével ez sikerült, amiben a zweigelt, a kékfrankos, és a kadarka fajták 95%-ot tesznek ki, így az 5% cabernet franc szinte már elhanyagolható. Bikavére olyan jól sikerült, hogy kategóriában az Országház bora díját is elnyerte. 

  Illatában szinte robbannak a szedres, fekete ribizlis borsos aromák, amire nagy adag étcsoki telepszik. Szikár testében az élénk csersavak mögött szeder, fekete ribizli, áfonya, kávé, csoki ízek áramlanak, amin itt-ott érett piros bogyós gyümölcsök táncolnak. 6 pont

Ez nagyon jó választásnak bizonyult, mivel utóbb megtudtam ez a bor már a pincészetnél sem kapható.

   A borhűtőben egyszer csak szemen ütött egy a borlapon nem szereplő nyitott palack, ami nem volt más mint a 2003-as Fekete Borpince cabernet sauvignonja. Az alkalmat megragadva hamar a poharamba érezhettem ezt a különleges évjáratban készült matuzsálemi korú bort.

   Illatában a nagyi sok éve spájzban felejtett mindent bele szilva, szeder, fekete ribizli, lekvárjához tudnám hasonlítani, ami csoki, kávé, avar és szivar aromákkal egészül ki. Elképesztően vastag testében a csersavak és a tanninok még mindig intenzíven birizgálják a nyelvem hegyét. Magas alkoholja, érett szilva, szeder jegyei mellé étcsoki, avar, dohánylevél, bors ízek társulnak. Ebben a borban még mindig nagy a potenciál! 7 pont