2022. febr. 4.

Egy tokaji házasítás

      Még mindig aktívan él bennem a Drop Shop 2015-ös 47 Csepp nevű bora. Abban az időben a Gizella Pincészet külön a budapesti borbár részére készített furmint, hárslevelű házasítása titkos favoritommá vált az ottani portfólióból. Ennek a kóstolása során jöttem rá a két fajta harmóniájának eleganciájára. Míg a férfias furmint robusztus testet, addig a nőies hárslevelű kedvességet biztosít a bornak. Sajnos a furmint bűvöletében élő hegyaljai borászok elég lassan kezdenek ráeszmélni erre a tényre. Ha nem is gyorsan, de a változás szele valamelyest mégis megérintette őket. Napjainkra a furmint mögött már nem csak a hárslevelűnek, hanem a sárga muskotálynak és kabarnak is egyre gyakrabban helyet szorítanak házasítások során.

   A cuvé készítés első nagy úttörői közé tartozik az a Szilágyi László, aki a 47 Csepp megalkotója is egyben. Nagy meglepetésemre az egyik szupermarketben járva beleütköztem a Gizella Pincészet 2020-as furmint hárslevelű borába. A régi emlékeket felidézve, gondolkodás nélkül nyúltam a palack után. 


   A 62%-ban furmint alapra helyezett bort kilenc dűlő terméséből készítették. 95%-a reduktív, 5%-a pedig 8 hónapon át 300 literes hordóban kapott érlelést. 

   Illatában a furmintra jellemző almás, körtés, barackos aromavilág, citrusos, csonthéjas és virágos aromákkal egészül ki. Testében a karakteres savakat a maradékcukor kerekíti le, amiben némi finom seprős jelleget vélek felfedezni. Barack, körte, alma, mandula ízei, virágos, enyhén mézes, kesernyés lecsengésben végződnek. Egy érdekes bort kóstoltam, de hiányolom azt az eleganciát, amit ebből a két fajtából ki lehet hozni. 5+ pont

Kunci