2022. febr. 11.

A teremtett borvidék új sztárja

 Az utóbbi időben hazánk borkészítése szofisztikált arculatváltáson esik át. Borvidékeinken szép lassan kialakulnak azok a fajták és brendek, amikre borászaink fokozott figyelmet szentelnek. Ez átláthatóságot és minőségjavulást eredményez, a marketing értékét meg sem említve. 
Egy országos körképet nézve Szekszárdon nagy lendületet vett a kadarka, kékfrankos, bikavér trió, Villányban a cabernet franc, a Balaton körül a BalatonBor, vagyis az olaszrizling, a Bükki borvidéken a Bálvány, amely sorból a soltvadkerti ezerjót se hagyjuk ki. Erre az útra tért a Pannonhalmi borvidék is, ahol egy kisebb rajnai rizling forradalom van kialakulóban.
   Témánk kapcsán a Nyúlon gazdálkodó Cseri pincészetet mindenképpen ki kell emelni, akik a fajta igazi nagymestereivé váltak. Az évek alatt a családot egy olyan különleges rajnai kultusz kezdi körbelengni, amit kis hazánkban eddig egyedülállóan a Badacsonyban gazdálkodó Villa Sandhal-nál tapasztalhattunk. Német precizitással készült rajnai rizling boraikba belecsempésznek egy könnyedebb, gyümölcsösebb pannonhalmi vonalat is, amitől kellemesebb és fogyasztóbarátabb stílust képvisel osztrák és germán társainál. 

   A mai borom bemutatásához egészen 2018-ig a Budavári borfesztiválig kell visszamennünk, ugyanis akkor fedeztem fel a 2015-ös Cseri rajnai rizling selection tételét. Ez oly hatással volt rám, hogy egyből több kartonnal vásároltam belőle. A nagy becsben tartott bor utolsó palackjaiból most megnyitottam egyet. Lássuk mit is rejt az üveg tartalma.

   Illatában a petrol, dió, körte, birs, gesztenye aromáit virágos citrusok teszik lendületessé. A vastag, érett, olajos csontszáraz bort a citrusos savak még mindig frissen tartják. Körte, dió, enyhén birs ízeit hosszú lecsengés kíséri. 6+ pont

Úgy gondolom hazánk egyik legszebb rajnai rizlingjét tarthatom poharamban, amiben még óriási potenciál lakozik.

Kunci