2022. jan. 30.

Isten éltessen furmint!

   Közel fél évezrede vagy velünk, már az első időktől fogva hazánk egyik vezető fehér fajtájává léptél elő, amit azóta is tartasz. Rokonságban vagy a rajnai rizlinggel és a chardonnay-val, minőséged mégis felülmúlja őket. Borod egyszerre gyümölcsös, robusztus, hosszan érlelhető, szereti a tartályos és a hordós érlelést, pezsgő alapanyagként is kiváló, nem beszélvén az édes borok között betöltött szerepedről. Eredeted senki sem tudja, egyesek észak Itáliából, mások Délvidékről származtatnak, mi magyarok a Tokaji borvidéket tekintjük születési helyednek, de ez mit sem számít. Egy biztos. Nálunk érzed magad a legjobban, amire az is bizonyíték, hogy a világ összes ültetvényének 97%-a magyar földön fekszik. Igazi nagyságodat azokon a minerális termőterületeken mutatod, amik Tokaj és Somló egyediségét adják, persze ne feledkezzünk meg a Badacsonyi borvidék tanúhegyein elért sikereidről sem.
   Így február elsején, ünneped alkalmából mi mást is nyithatok fel, mint egy üveg furmintot. Most nem a jól ismert Hegyaljáról, hanem "Isten elhagyott kalapja"-ról a Somlóról választottam, mivel ott mutatod a legkarakteresebb, legférfiasabb arcod.

   Márai Sándor szavait használva:
"A somlói borban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség, nyugati műveltség. Van benne valami Ázsia nyugalmából és Európa kíváncsiságából. Ez a legszerencsésebb keverék, borban és emberben."


   Nézzük, mit is rejt egy Kreinbacher 2017-es furmint?
   Az aranysárga színű bor mögött érett fehér húsú gyümölcsös illatok bújnak meg. Birs, körte, almalé aromái, fás hordófűszerekkel egészülnek ki, amit körbeleng a Somlóra jellemző savakban és ásványokban gazdag aromavilág. Utóbbit a helyi borászok az ázott bazalt illatával azonosítják. Nyelvem egy vastag, mégis arányos borral érintkezik, amiben minden a helyén van. Körte, dió, birs ízei enyhe vaníliával folytatódnak, amit ásványoktól vibráló savak járnak át. Lecsengése hosszan olajos, enyhén virágmézes elemekkel zárul. 6+ pont

Kunci