2022. jan. 28.

Egy zseniális vulkáni bor

   Ujvári Vivient a Barta borok kapcsán ismertem meg. Munkássága már akkor is lenyűgözött, de az igazi meglepetés a Szent György-hegyen lévő parányi, mindössze 0,65 hektáros családi birtokuk borainak megjelenésével okozott. A különös narancssárga, szürke címkéjű - a narancssárga a vulkáni hegy egykoron kiömlő lávájára, a szürke pedig gyorsan megszilárdult szürke bazalt kőzetére utal - üveg tartalmából először 2017-ben a Badacsony New York-ban rendezvényen öntöttek poharamba. A bor kóstolásának hatására hamar felkaptam a fejem. Bátran ki merem jelenteni, hogy a 2015-ös évjáratú olaszrizlingje az egész Badacsonyi borvidéket felvonultató esemény egyik legelegánsabb tétele volt. A következő hatás másfél évvel később a 2017-es olaszrizlingjének kapcsán ért. A páratlan évjáratban készült bor első kortyát követően csak annyit mondtam! - Itt nagy dolog van születőben. Az alkalmon kapva hamar vettem belőle néhány kartonnal. 
2022-őt írva jóslatom beigazolódni látszik. A féltve őrzött utolsó palackjaim közül most felbontunk egyet. Napjainkra a bor lassan felnőtt korába lép. Ez köszönhető az egyedi minerális bazalt terroire-nak, az 1955-ben telepített ültetvénynek, na meg Viviennek, akit fehér és édes borok frontján a legzseniálisabb magyar borászok között tartok számon. Aki már kóstolta munkásságának végtermékeit, az tudja miről is beszélek. 

   Vivien egy olyan világlátott ifjú hölgy, aki Kaliforniától kezdve, Új-Zélandon át Ausztráliáig igen sok tapasztalatot szerzett, hogy aztán azokat idehaza kamatoztathassa tovább. Hazánkban sem akármilyen helyeken dolgozott. Badacsonyban a Villa Sandhal Pincészetnél, Tarcalon a Gróf Degenfeldnél, míg jelenleg ugyancsak a Tokaji-borvidéken, a Barta Pincészetnél tevékenykedik. Bevallása szerint Tokaji borvidéken jól érzi magát, de a szíve csücske a balaton-felvidéki tanúhegy a Szent György-hegy marad. Emiatt folyamatos ingázásban van Tokaj és a Szent György-hegy lábánál fekvő szülőfaluja Raposka között. Munkásságában egyszerre jelen van a női precizitás, a szakma szeretete, az ösztönök, amiből a modern technika adta lehetőségeket sem hagyja ki. 

   2017-es olaszrizlingje egyszerre, friss, érett, telt és gyümölcsös. Illatában a citrusok árnyalatai, grapefriuttól a narancsig, kesernyés csonthéjas aromákkal keverednek. Kerek érett testében a karakteres savgerinc köré krémes elemek párosulnak. A nem túl vastag, mégsem vékony borban a citrus, grapefruit, enyhén körte és narancsos ízekhez csonthéjas fineszes vég társul. Mindezt egy átható minerális karakter járja át, amitől egyszer fiatalnak, máskor csúcsán érzem, ami még sokáig ott is fog maradni. Úgy gondolom 6-8 év múlva is bátran ki lehetne rakni az asztalra - Tessék, itt egy érett igazi nagy magyar olaszrizling. 6 pont

Kunci