2022. jan. 24.

A talált gyógyszer, vagyis a magyar borok elixírje.

   Gondoltátok volna, hogy van egy olyan szőlőfajtánk ami számos betegség gyógyítója? Mielőtt bemutatnám, inkább megkérdezném mennyi egy pint? Egy pint két icce, egy icce két magyar meszely. Akkor mennyi is egy pint? A régi magyar űrmérték pontosan 1,696 liter. Erről a mértékegységről nevezte el Kiss Ervin, a Badacsonyi Szőlészeti-Borászati Kutatóintézet vezetője azt a filoxéra előttről fennmaradt szőlőfajtát, amit 1968-ban a Pécs melletti Cserkúton találtak. Nevét a szőlő bő terméséről kapta, hiszen egy tőkéről akár egy pint bor is készíthető. A felfedezését követően az ország több pontján, összesen 12 hektáron kezdték termeszteni, amiből mára a zala-megyei Csáfordon 1,2 hektár marad. A szocialista gazdaság hamar háttérbe szorította, főleg pezsgőalapanyagként, illetve vágóborként hasznosították. 

   Így volt ezzel Veres János is, aki 1996-ben megvásárolt Zalaszentgrót melletti 10 hektáros csáfordi birtokán 1,2 hektár pintes szőlőterülettel szembesült. Azóta nagyot fordult a kocka. Egy aranyérmet hozó kőszegi borversenyen kezdődött minden, ami jócskán felértékelte a fajtát. Azt se felejtsük el, addigra ez lett hazánk utolsó pintes ültetvénye. A bor jótékony élettani hatásaira hamar felfigyelve, hosszabb kutatásba kezdtek. Kiderült róla, hogy mértékletes fogyasztása ajánlott szív és érrendszeri problémákra, stroke és daganatok ellen, valamint cukorbetegeknek is. 2005-ben még bélyeget is mintáztak róla, sőt Veress Sándor a hungarikumok közé is fel szeretné terjeszteni.



   Veress pintes 2019
   Tömény illatát a citrusok széles variációja teszi könnyedebbé. Vastag, viaszos testében az elegáns savak főleg citrusok formájában jelennek meg. Kesernyés grapefruit, narancs és citromhéj ízei, pici alma és körte aromákkal keverednek. Ízlelése során volt benne valami különös, amit talán a régmúlt eleganciájának neveznék. 5 pont

A kóstolóért köszönet a szegedi Kárpátia Borbárnak.

Kunci