2023. aug. 28.

Fehér szőlő a balkáni tanninbombák közt

 

Anno Tito rezsimje a dalmáciai Peljesac-félszigetet kékszőlős területté, a szembe lévő Korcula-szigetét fehérré nyilvánította. Míg Peljesac-on a plavac mali az úr, addig a túloldal két leghíresebb fajtája a posip valamint a grk, de az utóbbi egy másik cikk témája lesz. 

Jelenleg a szárazföld nyúlványán a plavac mali mellé egyre több fehér szőlőt, rukatacot, más néven marastinat ültetnek. Dalmáciában a posip után ez a leggyakoribb fehér fajta, amit gyakorta házasításokra szoktak használni. Amúgy, DNS vizsgálatok bebizonyították, hogy a marastina nem más, mint a malvasia lunga. Ehhez kapcsolódóan még a nyár elején írtam egy igen érdekes cikket a Pécsi Borozóba! ITT.

Mivel eddig még nem volt szerencsém rukatachoz és az első esti orebici sétánkon az egyik borbár kínálatában szembejött velem, nem bírtam ellenállni a kísértésnek, majd kértem egy pohárral. Borom a félsziget közepéről az Anticevic pincészetben készült, amely borászat nagy szerepet szán a fajtának.

2021 Jidro rukatac

Kesernyés, citrusokkal indít, amiben némi narancshéjas, viaszos vonulat húzódik. Ízeiben ez az olajos, viaszos, mediterrán vonal megmarad, és kesernyés, csonthéjas aromákkal folytatódik. Jó közepes testében savai hamar eltűnnek, ami sajnos a lecsengésére is rányomja bélyeget. Nem rossz bor, de nem is emelkedik ki. Inkább egy tucat fehér mediterrán kategóriába sorolnám. 4+ pont