2023. szept. 10.

Marco Polo szülőhelye, Hamvas Béla fügefája, az Adriai-tenger gyöngyszeme!

Orebic inkább a természeti adottságai, fekvése miatt lenyűgöző, a település amúgy nem nyújt sok kulturális lehetőséget. Korábban hajózási központnak számított, virágkorát a 18-19. században élte. 1865-1887 között az Adriai-tenger egyik legnagyobb tengeri fuvarozó vállalatának kereskedelmi székhelyét adta. Sajnos az egykori gazdagságot adó vállalkozásból semmi sem maradt, a dicső múltra meg egy hajózási múzeum emlékeztet. Kikötője is inkább a kisebb kirándulóhajókra, valamint a Korcula-ra tartó kompokra van méretezve. Egy valami azért egyedülálló, az onnan való kilátás. Ha fölfelé, a Sveti Ilija (Szent Illés) 961 m magas mészkőtől fehérlő sziklaormára tekintünk, a virágba boruló kertekkel, pálmafákkal, égszínkék tengerrel, egyedülálló kilátás tárul elénk.
Orebic

Hívő bakancsos turistaként tervemben állt megmászni a hegyet, viszont mikor szembesültem helyi nevével Zmijsko brdo  (kígyó-hegy), hamar feladtam az ötletét. Nem igazán kedvelem ezeket a csúszó-mászó állatokat, na meg egyedül, több órára minden civilizációtól, a rekkenő hőségben nem jött volna jól egy marás.  A település másik látványossága a 152 m magasan fekvő, 16. században épült Ferences rendi kolostora és a hozzá tartozó Angyalok Nagyasszonya temploma. A kolostor a mai napig működik, sőt a szerzetesek saját olajfa, valamint szőlőültetvénnyel is rendelkeznek. Aki oda felbaktat, annak festői látványba lesz része a környező szigetekre, a tengeren lévő hajókra. Azt se feledjük, korábban a lenn elterülő Peljesac-csatorna adta a két nagy tengeri rivális, Raguza és Velence közti határvonalat. Úgy gondolom, egykoron a két nép sokat nézett farkasszemet egymással. 
Ferences rendi kolostor

A néhány kilométerre lévő, ékszerdobozként beharangozott Korcula városát sem hagytuk ki. Sokan a felépítése miatt Dubrovnik mini változatának tartják. A Sveti Ilijá-val háttérben a hajóút sem volt utolsó, a megérkezés mégis felülírt mindent.  Ami igaz, az igaz, a hely több mint szép. Inkább egy olyan tömény történelem, ahonnét minden ház, zegzugos utca, kapualj üzenni szeretne valamit a múlt évszázadaiból. Mindezt egy olyan mediterrán köntösbe bújtatott életérzet járja át, ami megérinti az embert. Kedvencem, az éttermekkel tűzdelt tengerparti sétány, ahol pinea fenyők adják az árnyékot, azért a sikátorai, szűk utcái, autentikusan kialakított bárjai sem mindennapiak. Az i-re a
pontot mégis a templomtorony kilátása tette fel. 
Korcula

                                                                  
A zöld sziget szépsége már az ókori görögöket is lenyűgözte, akik fekete Korküra, vagyis fekete Korfu néven emlegették sűrű fenyőerdői miatt. A helyiek szerint 1254-ben Marco Polo ott született, a tudósok erre nyomósabb bizonyítékot azért nem tudtak felmutatni. A település mégis erre alapozza a marketingjét. Van külön Marco Polo bolt, múzeum, utóbbi sajnos ottlétünkkor zárva volt. Egy biztos, a nagy utazónak voltak a városban üzleti érdekeltségei és viszonylag sok időt töltött a szigeten. Több kutató, az ázsiai kalandozásait is megkérdőjelezte, ebben személy szerint nem kételkedem, hiszen beszámolt olyan dolgokról, amik akkoriban a legnagyobb kontinensünkön léteztek. Halálakor annyit mondott, a felét tudtam elmesélni annak, amit láttam.
Korcula zegzugos utcáin

Ez egy boros blog, kóstolni is szerettem volna a sziget fehér nedűi közül, ami sajnos elmaradt. Ha hihetünk a leírtaknak, innen származik  Dalmácia leggyakoribb fehér szőlőfajtája a posip, és az igazi kuriózumnak számító grk. Utóbbi oly egyedinek számít, mint nálunk a szerémi zöld. Természetesen az utóbbi mozgatta meg a fantáziám. Úgy döntöttem, mindenképpen megízlelem.  Az ódon település falai között négy borbárat számoltam össze. Sajnos ott tartózkodásom alatt a hivatalos nyitva tartási idejük ellenére zárt kapukat találtam. Egy bár itallapján mégis szembe jött velem grk. 3 pincészetből, hármat ajánlott a pincér, a 3X1 dl-nél a 24 eurós ár hallatán hamar elakadt a nyelvünk. Sorry, to much! Hamar továbbálltunk. 
Értem én, egyedi fajta és csak ott termelik, ez az ár mégis csak mindenen túltesz. Azt se feledjük, nem egy feltupírozott 8 éven át érlelt fehérborról volt szó, ami a világ borversenyein állandóan aranyéremmel tér haza. Utólag rájöttem, kérhettem volna 3x0,5 dl-t, a hév mégis erősebb volt. Később megtudtam, mindenhol ilyen borsos áron mérik, Orebic-ben meg már nem volt kapható. 


Sajnos néhány infóról csak otthon értesültem, ugyanis több magyar vonatkozása van a helynek. Míg Szabó Lőrincnek emléktáblája, addig a legnagyobb boros írónknak, Hamvas Bélának fügefája van! Az utóbbi inkább csak történelem, a nagy író írásaiban korculai fügefáról tette említést, kutatás is történt ennek irányába, amit 100%-os siker mégsem koronázott.

Tartsatok velem a következő cikkemben is. Bosznia-Hercegovinából életem első bora kerül megbontásra. Az már Szegeden!

Kunci