2023. szept. 8.

A legendák nyomában! A ráadás!

 

A kóstolás zárásaként a Matusko Vinarija-ba tértünk be, amit külön posztnak szánok. Igaz, a másik két borászattal együtt egy kalap alá is lehetett volna vonni, a sok borelemzés mégis csak unalmassá teszi az olvasást. Na meg Mato Violic Matusko a pincéjének 1997-es alapítása óta egy olyan birodalmat épített fel maga köré, ami mindenképpen megér egy külön történetet. Bátran kijelenthetjük, a hosszú hajú, viszonylag magas, motoros rocker kinézetű ember mára a Peljesac-félsziget egyik vezető termelőjévé nőtte ki magát. 

Matusko borászat

Anno a szakma alapjait a pincéjétől alig 50 m-re lévő Vinarija Dingac-ban főagronómusként sajátította el, majd magán útra lépett. Mára kiemelkedő szortimentje, kimagasló eredményei magukért beszélnek. Borai közül talán azokra az amforás tételekre a legbüszkébb, amihez egy ősi görög recept szerint Boszniában készítették az amforákat. Többek közt ő érlelt elsőként amforában Dingac plavac malit, sőt fél literes változataiban még bort is értékesít a különleges agyagedényekben. Mellékesen említem, hogy külön oliva olaj termékekkel is bír, de ez ebben a régióban teljesen megszokott dolognak számít. 
Egész évben nyitott kapukkal várja a vendégeit, a 2000 m2-es pincéjében olyan szabadon látogatható bormúzeumot hozott létre, ahol 1000 teli hordó, rengeteg amfora és megannyi érlelésre szánt palack közt sétálhatunk szabadon. A tudatos borász a hűséges társakról sem feledkezett meg, így mindenfelé kisebb-nagyobb szamár szobrokat találunk, na meg a pincéjének a jelképét is ez az állat adja. 
Itt már deci-re mérték a bort, és tényleg hatalmas választékból válogathattuk. Sok morfondírozás után két fehér, valamint egy fullextrás Dingac mellett tettem le a voksom. 

Rukatac 2022 

A korábban poharamba került Anticevic rukatachoz képest citrusosabb, könnyedebb, szerethetőbb ízvilággal rendelkezik. Szép savai közepes testtel, körtés, picit barackos ízekkel egészülnek ki, amibe némi kesernyés, csonthéjas ízvilág szorul. Tiszta, egyszerű szerethető bor! 4+ pont

 

Posip 2022 
Citrusokkal, enyhén trópusi gyümölcsös aromákkal nyit. Némi zöld banán kesernyéje mellett, alma, körte, csöpp bodzával. Kerek, jó közepes teste, viszonylag hosszú, picit zöldes utóíze igazán megtetszett. 5 pont 

 Royal Dingac 2012 

Jogosítványomra gondolva utolsó tételként egy 11 éves, 4 év kishordós érlelésen átesett Dingac-ra adtam a voksom. Kíváncsi voltam, mire képes innen egy ennyi idős bor. Utólag azt kell mondanom, komplex karakterét nehéz szavakba önteni. Szeder és szilvalekvárok érett változatai, fekete borssal meghintve, amire csokis, braunis, kakaóporos réteg rakódik, az egészet pedig körbeöleli egy fahéjas, vaníliás buké. Az évek alatt tanninjai sokat lágyultak, mégis nagyon jól tartják a testét. Hosszú lecsengésű. 7+ pont. 
Pillanatkép a Postup-dűlőről

Hazafelé néhány fotó erejéig még megálltunk a híres Postup-dűlőben, ahonnét tényleg szép kilátás van a környező szigetekre valamint táborhelyünkre Orebic-re. Ugyan több borozáson már nem vettünk részt, a nyaralásunk még nem ért véget, a következő részben Kis Dubrovnik-ba, Marco Polo szülőhelyére, Korcula-ra hajóztunk át. Tartsatok oda is velünk.

Kunci