2023. okt. 26.

Néhány csepp mátrai bor, egy mátrai borász társaságában

 

Mindig külön megtiszteltetés, ha a nemes nedűt készítőjével együtt egy asztalnál kóstolhatom. Így volt ez október 14-én is, mikor Szeged  legújabb borbárjába, a Spiccc Borbisztróba a Mátrai borvidékről, Orbán Dániel, a Dominium Pincészet alapítója, főborásza tett látogatást. Hamar kaptam az alkalmon, úgyis már régóta kíváncsi voltam arra a borászra, aki oly merész volt, hogy a Mátrai borvidékre a spanyol Mezeta fő fajtáját tempranillo-t telepítsen. A felmelegedés hatására, villányi Gere tempranillo-n meg se lepődök, de egy mátrain már igen! Mint kiderült, ez apai sugallatra történt, de csodák mindig vannak és lesznek is. Gondoljunk csak az angol pezsgők diadalára, vagy az 1976-os Párizsi ítélethirdetésre, ahol az esélytelenek nyugalmával a kaliforniai borok lemosták a dobogó tetejéről a franciákat. 

A modern filozófia és arculat már az első perctől fontos szerepet tölt be a fiatal borászat életében. Erre a legegyszerűbb példa az internacionális, könnyen megjegyezhető névválasztás. Dominium, latinul birtok, szóval ennél jobbat kitalál sem lehetett volna. 
Mivel szortimentjükből korábban csúcsborukat az Aragon tempranillo-t már megízleltem, az újdonságokért meg jobban kapkodok, így első körben a 2022-es Zenit Battonage-ra esett választásom, majd a 2019-es Lélek cuvée került a poharamba. 

2022 zenit Battonage
Közepesen intenzív, tiszta, tömör, fehér gyümölcsös illatok szállnak belőle. Mindez citrusokkal, zöld almás, fehér borsos, spárgás jegyekkel megtűzdelve. Kerek, vastag, enyhén neutrális, krémes ízvilág fogad, ami gyönyörű savgerinccel van megáldva. Itt-ott alma, barack, vaj ízek ütik fel a fejüket, amiben a magas alkoholja ad édes érzetet. Mellbedobással, erős 6 pont.

Lélek cuvée 2019 
70% cabernet franc, 30% merlot házasítása feszes, hordós, gyümölcsös illatokkal indít. A hordó csokis jellege dominál, mögötte azért a fekete bogyós gyümölcsök, fekete ribizli, szeder, bors sem hiányzik, némi vibrálást adó savreflexekkel felturbózva. Szikár teste, nem túl vastag, nem is vékony, amihez magasabb alkohol párosul. A hordó markánsan körbeburkolja a bort, az erdei bogyós gyümölcsös aromák mégis megjelennek benne. Markáns, de nagyon tiszta ízvilágú. Szép, hosszú lecsengésű. Erős 6 pont