2023. okt. 16.

Tényleg ismerjük a Balaton-felvidéki borvidéket?

 

„Az ismert ismeretlen”! Ezt a címet adtam 7 csepp borvidék könyvemben a Balaton-felvidéki borvidéknek. Nevét, a változatos, sokszor köd homályába burkolódzó területei ihlették, mivel a borfogyasztók többsége a Káli-medencén túl erősen elgondolkodna, mely falvak szőlősorai is tartoznak hozzá. Valljuk be, a Káli-medencén túl is létezik boros élet. Egly Márk a sümegi borokat újra felhelyezte bortérképre, a Keszthely melletti Cserszegtomaj kutatóintézetében a mai napig folyik a munka, de most koncentráljunk a méltánytalanul elfeledett Lesence-vidékre. 
Kilátás a Lesencetomaji szőlőhegyről


Aki arra jár, egyből beleszeret a kilátásba, hiszen innen nyílik a legszebb látvány a Tapolcai-medence tanú hegyeire. Sajnos, sokan csak a nyaralók miatt vesznek itt kisebb-nagyobb birtokot, amivel apránként felszámolják a helyi borkultúrát. Mivel a gyerekkorom jó részét ott töltöttem, még emlékszem a szőlősorokkal tűzdelt hegyoldalakra, meg arra is, miként énekeltek az öregek a sokadik pohár bor után. Szüleimnek mai napig van egy kis szőlője a hegyen és ez vezérelt arra, hogy a könyvembe helyet szorítsak ennek a gyöngyszemnek. Nagy szomorúságomra az öregek kihullnak, a fiatalok nem akarnak nemes nedűt készíteni, palackos bor meg tényleg igen ritka műfaj ezen a vidéken, pedig a Lesencetomaj fölötti hegyen a felmelegedés okozta savhiány nem létezik. Sőt, jót is tesz neki! Kicsit olyan helyzetben van, mint Szibériában az olajfúrók. Örülnek a klímaváltozásnak. Ezt a képességét az agyagos, bazaltos talajnak tudhatja be. Most a pezsgőkészítőknek nem szeretnék tippeket adni, de a Lesencefalu fölötti, a Balatonra néző területekről se feledkezzünk el, ami hazánk egyik legjobb chardonnay területe. Az sem mellékes, hogy egykoron jelentős pinot noir ültetvények voltak a környéken. Mely fajtákból áll a Champagne? Biztos vagyok benne, némi terméskorlátozással, odafigyeléssel csodákat lehetne művelni itt is. 


Kovács Pince

Lesencetomajon egy 3 hektáros családi vállalkozás keretében tevékenykedik a Kovács Pince. Ők azon maréknyi csoportba tartoznak, akik újítottak és nyitottak a palackos borok világára.  Repertoárjukban megtalálható a nélkülözhetetlen olaszrizling, kóstolhatunk tőlük sauvignon blanc-t, rajnai rizlinget, cserszegi fűszerest, szürkebarátot, a furmintjuk meg lassan termőre fordul. Vörösekben sincsen hiány, a kékfrankosból rozét, valamint cabernet sauvignon-nal házasítva cuvée-t készítenek. Igaz, a terület nem kedvez a bordeauxi bivajnak, a kékfrankossal már más a helyzet. Elég volt megkóstolnom a 2022-es hordómintát! 


Bármily meglepő, de most a 2022-es évjáratból az előbb említett vörös cuvéet szeretném bemutatni. Hazudnék, ha azt mondanám életem legszebb vörös bora. Távol áll a villányi tanninbombáktól, nem is egy alföldi selymes vonal, savakban sincsen hiány, sőt erőteljes,  a tisztasága, gyümölcsös mivolta, izgalmas léte mégis megérintett. 
Bíbor, lilás színnel indít, ami mögött friss gyümölcsös illat lakozik. Szeder, megy, piros és fekete ribizli, némi szilvával, mindez csipetnyi csokis jeggyel meghintve. Illatához egy vékonyabb test párosul, amiben, a savgerinc erősen uralkodik. Azért a ficánkoló, gyümölcsös, fűszeres karakter ugyanúgy benne van. Itt-ott áfonyát is kiérezni, amin a hordó lehelet finoman ül.  Nem is tudom hova tenni, mert a savai ellenére nekem nagyon bejött. Persze nem egy steakhez, inkább nyári melegben picit behűtve! 4+ pont
Kunci