2023. okt. 10.

Egy délután a bio, natúr borok világában

 

Ha a Somló ásványos nedűit választóvonalnak tartjuk a borfogyasztók társadalmában, akkor a natúr borokat szakadéknak is hívhatnánk. Elsőre kecsegtetően hangzanak, a legtöbb ember a bio dolgokkal kapcsolja össze őket, aminél megállnék egy szösszenetre. A témába most nem szeretnék nyakig belemászni, úgyis a nyáron erről írtam egy hosszabb cikket itt, viszont a következő sorok miatt néhány szót mindenképpen ejtenem kell róluk. 

A natúr borosok visszatértek a dédapáink korához, amikor a borkészítés még természetes úton, modern technika nélkül zajlott. Ők egyszerűen csak szüreteltek, daráltak, préseltek, hordóba rakták a mustot, kéneztek, fejtettek, majd fogyasztották a nemes italt. A natúr borászok egy része még ennél is tovább merészkedett. Ez az új irányzat teljes egészében kizárja a borhoz adott adalékanyagokat sőt, egyesek a védelmet nyújtó kén használatát is megtagadják. Természetesen nem használnak élesztőt, nem szűrnek, derítenek, így a bor ellenállóságát erősebb finom seprőzéssel, hordóhasználattal próbálják megőrizni, amivel juice-os állagú, a rostos üdítőhöz hasonlító borok keletkeznek. Utóbbi szavaim már a végleteket súrolják, persze ahogy mondani szokták, a határ a csillagos ég. Melyik borász miben hisz, az legyen a maga dolga, én személy szerint csak a jó borokat kutatom. Egy igaz mondás szerint, az a legjobb bor, ami a leghamarabb elfogy. 
Mindegyik stílusirányzatnak megvannak a maga követői. Póta Richárd a Demijohn  Bor és Delikát atyja, tulajdonosa főleg a bio, natúr vonalra húzta fel a szortimentjét, persze egy-egy jó fenntartható pincészetnek is helyet szorít. Összességében, ha a hazai borokkal foglalkozó borkereskedőket latba vennénk, talán ő kaphatná meg a „legnatúrosabb” jelzőt. Ricsit már évek óta ismerem, számos borával dolgoztam, viszont éves portfólió kóstolójára csak idén októberben sikerült először eljutnom. Ott, Kőszegtől, Gyönkön, Nyékládházán át Tokajig bezárólag szerte az országból poharazgattak tételeket. Ebből néhány érdekességet kiemelnék. A 
 
Rácz Lilla Brut Natur pezsgő
A Villányi borvidékről Rácz Lilla kísérleti pezsgője mély nyomott hagyott bennem. 70% chardonnay, 30% sauvignon blanc fajtaválasztéka se mindennapos, viszont az 52 hónapos seprőzése talán már magáért beszél. A meglepően hosszú érlelés ellenére az élesztő ereje nem annyira átütő, inkább frissítő, zöld citrusos, enyhén lime-os aromákkal indított, de a fehér húsú gyümölcsös, krémes vonal sem hiányozik belőle. Erősebb, mégsem túlzó bubijai mögött, szép savgerinc, valamint alma, körte ízek bújnak meg. Nagyon jó inni, gyönyörű egyedi munka, amiben van egy nőies kecsesség és egy karakteres tartalom. 6+ pont 

Sanzon Tokaj brut pezsgő 
Egykoron Tokajból a Sanzon Rány furmint szinte magával vitt. Most a borászat 50%-50% hárslevelű, furmint házasítása, 26 hónapot érlelt, brut pezsgője nyerte el komolyabban a tetszésem. Jó savakkal, citrusokkal indít, ami átmegy, fehér gyümölcsös, krémes élesztős aromavilágba. Főleg körtés, enyhén vaníliás, jegyei már champagne stílusa felé hajaznak. Szép balanszban van. 6 pont 

Bagolykő rózsakő 2022 
A hisztis primadonna, vagyis a kéknyelű új porzóját, a rózsakőt, eddig csak a Borbély Pincészet hordós változatából ismertem, viszont a fa adta érlelés miatt nem tudtam meghatározni a bor gyümölcsös jegyeit. A Bagolykő Birtok jóvoltából most ez a vágyam is teljesült. Az acéltartályban, finomseprőzött bor nagyon különleges arcot mutat. Benne van a megszokott, jó savakkal bíró, citrusokkal tűzdelt neutrális vonal, ami mögött barack, körte ízek sorakoznak fel. Lecsengésében grapefruit kesernyéssége pici vaníliával elegyedik, némi sóval meghintve. Nem túl könnyű, nem túl nehéz, inkább  specifikus ízvilágú. 5+ pont 

Gallay Blanc 2020 
Mivel mással indíthatnék a Bükki borvidék kapcsán, mint Ercsey Dániel kérdésével?  
- Nyékládházi bor? 
Egykoron a Bükki borvidéken Sándor Zsolti és Borbély Roland szinte egyszerre robbantak be a köztudatba. Rolandnak  az első 2012-es évjárata oly jól sikerült, hogy az akkori egyedüli Michelin csillagos étterem, a Costes degusztációs menüjébe került. Ez lett a híres Gallay Blanc a Pittyén-dűlőből. Az 50% pinot blanc 50% zenit házasítású, 16 hónapot 300 literes, medium plusszos hordóban érlelődött cuvée magáért beszél. Egyszerre telt, krémes, citrusos és gyümölcsös. Fás, vaníliás, fűszeres, pirítós jegyekkel indít, majd jön az érett fehér húsú gyümölcsös ízvilág, amiben alma, körte, enyhén édeskés, mandula aromák vannak. Telt kerek, első érzetre enyhén neutrális jellegű nagy bor. 6+ pont 

Barcza PG Orange 2020 
Barcza Bálint tételeit már régről ismerem. Ő azon termelők közé tartozik, akik a natúr úton lépésről-lépésre haladva egy teljesen új stílusba gyűrűztek bele. Tőle most egy  traminiból készült narancsbor tetszett a legjobban.
A 12 napon héjon erjesztés hatására igazi natúr, juice-os bor született. Itt a fűszerek már nem annyira vibrálnak, persze még mindig jelentős szerepet töltenek be. A savakat narancs, grapefruit ízek ölelik át, amit egy rózsavizes aromavilág von körbe. Kicsit karácsonyi hangulatot áraszt.  Igazi, egyedi natúr tétel. 5+ pont 

Grál Pelzberg kadarka 2019 
A Tolnai borvidékről, a világhíres toszkán Antinori pincészet fehér gyöngyszemét, a Tűzkő Birtokot leszámítva, nem sok borászatot tudnánk hirtelen a kalapból előhúzni. Persze, mindenhol készülnek csodák, így Gyönkön, a 2,5 hektáros Grál Pincében is. Évekkel ezelőtt a szürkebarátjuk vert mellbe, majd megismertem a Pelzberg kadarkát, amiben most sem kellett csalódnom. 
Kora ellenére erőteljes formát mutat. Nem egy könnyű szekszárdi stílus. Igaz, fűszerekből sincsen hiány, mégis az érett fekete bogyós, szeder, meggy jegyek uralkodnak, amit egy markánsabb csokis, kávés aromájú hordó borít be. Nem könnyű tétel és most ül a csúcson. Mondhatnám úgy is, kadarka egy izmosabb köntösben. 6  pont 

Stumpf merlot 2020
5-6 évvel ezelőtt, Egerből a Stumpf pincészet Bikavérével és kékfrankos borainak eleganciájával küldött padlóra. Meglátásom szerint, azóta valamivel erősebb hordóhasználattal dolgoznak, de a szortimentjük most sem lebecsülendő. A 2020-as merlot-ban láttam a legszebb egyensúlyt. 
20 hónap hordó nem kevés idő, mégis lehet játszani annak változatos használatával, ami ebben az esetben meg is történt. Új, illetve régi barrique-ban érlelt borból gyönyörűen jönnek az érett meggy, szeder, fekete ribizli, szilvás aromák, amire egy markánsabb csokis, kávés hordó települ. Mindezt némi frissítő sav rázza fel. Gyümölcsökből, testből nincsen hiány. Minimum 2-3 év kell a csúcsig, de már most is nagyon jó. Vidékiesen fogalmazva van benne anyag. 6+ pont

Egly Arridess 2022 hordó minta
A sümegi natúr borászt, Egly Márkot akár a biodinamikus borok hazai nagykövetének is hívhatnánk. Egy nem mindennapi házasítást mutatnék be tőle. A merlot és a kékfrankos nem annyira meglepő, de mindez petit verdot-val dúsítva már az. Sajnos keveset beszélünk a róla, pedig Bordeaux-ban a tanninokban gazdag fajtát  a mai napig használják. 
Közepesen testes, erdei piros bogyós, gyümölcsös borban némi lágyság fedezhető fel, amit csokis aromák zárnak körbe. Jó savgerinc uralja, ízében pedig szeder, érett cseresznye, meggy, pici ribizlivel, kellemes fűszeres finesszel. Nagyon szerethető tétel, amely még mindig csikó korában van. 6 pont 


Köszönet a meghívásért
Kunci