2023. nov. 1.

Egy újhullámos tokaji sárgamuskotály


Korábban a parfümös fajtákat toltam el magam elől, ma sem tartoznak a kedvenceim közé, mégis úgy veszem észre, szép lassan kezd változni az ízlésem! Persze, ez még nem azt jelenti, hogy rohanok a boltba és leveszek egy Irsai Olivért, vagy egy gumicukor ízű néró rozét, a szépen elkészített tételeket mégis egyre szívesebben kortyolgatom. A sárgamuskotály se tartozott a kóstolási spektrumom középpontjába, de 2018-ban megtört a jég. Igaz, nem hazánkból, hanem sógorék Stájer borvidékének egyik TOP pincészetéből érkezett a palack, mégiscsak sárgamuskotály volt. Egy olyan szikrán pattintott, szikár, gyümölcsös, gelber muskateller-ről írok, amibe egyből beleszerettem. Sajnos, azóta se töltöttek poharamba annyira különleges tételt, amire a mai napig etalonként tekintek. Azt hiszem, nem lövök mellé, ha az a bor az akkori munkahelyemen hatalmas közkincsnek számított.

 

Nem olyan régen szülinapomra a Götz Pincészet 2021-es sárgamuskotályát nyomták a kezembe. Munkásságom során a boraik sajnos a látókörömön kívül estek, a borászatról sem tudtam valami sokat, így olvasgatni kezdtem. Azzal azért tisztában voltam, hogy a 18 hektáros birtok központja Hercegkúton, a világörökség részét képező Gombos-hegyi pincesoron található, az 50%-os sárgamuskotály szortimentjük mégis meglepett. Igaz, nem vagyok a Tokaji borvidék guruja, de ilyen részarányú sárgamuskotállyal még nem találkoztam sőt, mind a hat tokaji fajta megtalálható a szortimentjükben. Az sem mellékes, ha a látogatás során szerencsénk van, hazánk első borkirálynője, Götz Ildikó fogadhat minket. Tovább nem is szeretném csűrni-csavarni a szót, nézzük milyen a 2021-es sárgamuskotályuk.

 Az erősen citrusos illat mögött visszafogott gyümölcsös aromák rejtőznek. Sárgadinnye, kicsi őszibarackkal, némi egressel, kevés zöldfűszerrel meghintve. Markánsabb savgerincet közepesen intenzív, gyümölcsös ízek ölelik körbe. Sárga és zöld dinnye, barack, körte, csonthéjasokkal, sajnos a savak mégis elviszik. Az új stílust nagyon értékelem, biztos vagyok benne, idővel még többet ki lehet belőle hozni. 5 pont.

Na jó, a sógorék, szubmediterránnak mondott, szlovén határvidékén termett csodájának minőségét  nem érte el, mégis a parfümök helyett, egy olyan gyümölcsös, szikár vonulattal bír, amivel illatát tekintve elmozdultak a tömény pacsulitól és egy szerethető új stílust céloztak meg vele.

Kunci