Korábban a parfümös fajtákat toltam el magam elől, ma sem tartoznak a kedvenceim közé, mégis úgy veszem észre, szép lassan kezd változni az ízlésem! Persze, ez még nem azt jelenti, hogy rohanok a boltba és leveszek egy Irsai Olivért, vagy egy gumicukor ízű néró rozét, a szépen elkészített tételeket mégis egyre szívesebben kortyolgatom. A sárgamuskotály se tartozott a kóstolási spektrumom középpontjába, de 2018-ban megtört a jég. Igaz, nem hazánkból, hanem sógorék Stájer borvidékének egyik TOP pincészetéből érkezett a palack, mégiscsak sárgamuskotály volt. Egy olyan szikrán pattintott, szikár, gyümölcsös, gelber muskateller-ről írok, amibe egyből beleszerettem. Sajnos, azóta se töltöttek poharamba annyira különleges tételt, amire a mai napig etalonként tekintek. Azt hiszem, nem lövök mellé, ha az a bor az akkori munkahelyemen hatalmas közkincsnek számított.
Nem olyan régen szülinapomra a Götz Pincészet 2021-es sárgamuskotályát nyomták a kezembe. Munkásságom során a boraik sajnos a látókörömön kívül estek, a borászatról sem tudtam valami sokat, így olvasgatni kezdtem. Azzal azért tisztában voltam, hogy a 18 hektáros birtok központja Hercegkúton, a világörökség részét képező Gombos-hegyi pincesoron található, az 50%-os sárgamuskotály szortimentjük mégis meglepett. Igaz, nem vagyok a Tokaji borvidék guruja, de ilyen részarányú sárgamuskotállyal még nem találkoztam sőt, mind a hat tokaji fajta megtalálható a szortimentjükben. Az sem mellékes, ha a látogatás során szerencsénk van, hazánk első borkirálynője, Götz Ildikó fogadhat minket. Tovább nem is szeretném csűrni-csavarni a szót, nézzük milyen a 2021-es sárgamuskotályuk.
Na jó, a sógorék,
szubmediterránnak mondott, szlovén határvidékén termett csodájának minőségét nem érte el, mégis a parfümök helyett, egy
olyan gyümölcsös, szikár vonulattal bír, amivel illatát tekintve elmozdultak a
tömény pacsulitól és egy szerethető új stílust céloztak meg vele.
Kunci