2023. nov. 8.

Lendületet kap a Balaton-felvidék?

 

Történetemmel nem az ókori görögökig, inkább csak a 20. század közepéig, 1951-ig megyek vissza, mikor Király Ferenc Pécsett ezerjó és bouvier fajtákból megalkotta a badacsony 10-et, ami később zeusként került be a híres Z betűs (zengő, zenit, zefír, zéta, zeus) fajtasorba. Sajnos, a neve ellenére nem tört olimposzi magasságokba, mindössze 29 hektáron termesztik hazánkban, így nem is csoda, ha ritkán kerül poharamba. Pályafutásom alatt maximum 3-4 alkalommal kóstolhattam, abból egyszer az édes változatot, így meg sem lepődtem, mikor vakon nem jöttem rá a fajta eredetére. Mindez a Balaton-felvidéki borvidéken, a Lesencefalu fölötti Sarki RókaBorházban történt, amiről néhány éve már itt beszámoltam. Amúgy, biztos lennék benne, hogy egy Master of Wine vizsgán is hatalmas fejtörést okozna! A bor még annyira új volt, hogy címke se került az üvegre, persze ez semmit sem von le értékéből, én meg egyedi mivolta miatt vásároltam egy palackkal! Nézzük, milyen egy 2022-es lesencefalui zeus, 2023 novemberében! 


Erősen citrus, lime, szőlő aromákkal indít, amiben friss alma, némi körte jegyek észlelhetőek. Nem egy parfümbomba, mégis illatjegyei szépen szállnak a pohárból. Első kortyra acélos savak jönnek, de ez betudható a helyi terroir-nak is, a másodikra azért csillapodnak, amiket a néhány gramm maradék cukor szépen lekerekít. Szikár, könnyedebb testű. Ízében szőlő, friss fehér húsú gyümölcsök és némi kesernyés vonal érezhető. Egyszerűen csak jó inni. Nincs túl komplikálva, érthető és szerethető bor. 5 pont

Az ottani látogatásom során a meglepetés csak fokozódott, s itt, had idézzem Ercsey Dani Balaton-felvidéki borvidékről szóló szavait, - „ha Badacsony nem vigyáz, a kanyarban fognak előzni az innen származó borok”. Ettől azért még nem kell tartaniuk a bazaltvulkánok borászainak, de a Lesence-vidék termőterületei tényleg kincseket rejtegetnek. Úgy néz ki, Sopron, Zala, Badacsony, Eger, Mátra, Pécs után a furmint termelők térhódítása itt is erőre kapott. Azt már tudtam, hogy Sümegen Egly Márk évek óta palackozza, azt is, hogy az alig néhány km-re lévő Kovács Pincészet elültette belőle az első tőkéket, nem beszélve a Pálffy Fekete-hegyen nyújtott munkásságáról, mindeközben a Sarki Róka Borház palackos portfóliójába észrevettem egy 2022-es furmintot. Gyorsan kaptam az alkalmon és kértem belőle egy pohárral. Éreztem rajta a szárnypróbálgatásokat, szóval nem egy kidolgozott tokaji mestermű, természetesen a terroir is más, a bor viszont karakteres, fajtajelleges.  Most, közel fél évvel később ismét megbontásra került egy üveg és láss csodát. 

Az enyhén olajos borban, körte, friss birs, lime, érett alma, barack illatok keverednek. Kerek, krémes kortyát, erőteljesebb savai akasztják meg, a maradékcukra mégis ezt tompítja és ad neki egy keretet. Gyönyörűen jönnek az érettebb furmint jegyek, így a körte, barack, birs, valamint a kesernyés csonthéjasok. Lecsengése sem rövid. Nyár óta összeérett, szóval jó inni, csak az acélos savszerkezete miatt nem kap 6 pont, így is 5+ pont.

Azt azért mindenképpen megemlíteném, sok tokaji társához képest aromavilágában minimum 2 évvel előrébb jár, ezzel nem jósolok neki annyira hosszú életutat, azért 2-3 év még van benne. Egy biztos, most kóstolva, mindent összegezve, nekem tetszett!

Kunci