2025. dec. 25.

A világhíres Sandeman Pincészetben!

 

A második portói reggelünk ismét izgalommal indult. Előbb a Mercado do Bolhão piacán reggeliztünk, majd a Sandeman Pincészet kóstolóján folytattuk. 



A reggel 8-as nyitásakor szinte elsőként léptük át a piac bejáratát. Kíváncsian vártuk, hogy milyen különlegességekkel lepnek meg minket, az óceánnal és az egykori gyarmatokkal bíró ország kufárai. A piacok látogatása nálunk mindig kötelező jellegű, hiszen ezek adják a települések savát-borsát. Meglepetésünkre pazar, mégis kisuvickolt világ fogadott minket. A kereskedők épp csak éledeztek. Sokan ekkor itták meg az életet adó első koffeinbombájukat. A látvánnyal nem is volt gondunk, a bőséges áruválaszték szinte kívánta a vásárlást, de a piac tervrajzszerű rendezettsége és az emberek hiánya valahogy kiölte belőlünk a varázst. A helyi termékek mellett azért számos egzotikus gyümölccsel és fűszerrel találkoztunk. Különösen a  halas részleg, azon belül a szárított tőkehalak tetszettek a legjobban. 


Egy bőséges reggeli után végre elindultunk bort kóstolni Vila Nova de Gaiába. Hosszú tanakodás után portugál borszakírónőnk, "Livinhos" tanácsára a Sandemanra esett a választásunk. Épp csak ráléptünk a Lajos hídra, egy viharos széllel érkező felhőszakadással áldottak meg minket az égiek. Mire a pincéhez értünk, nadrágunkból csavarni lehetett a vizet. Szerencsére, nem problémáztak rajta. Öröm az ürömben, hogy a hirtelen jött zuhé a többi borkóstoló társunkat sem kímélte. Ettől még a hideg Douro-partjáról a hideg, sötét pincébe elég kellemetlen érzés volt belépni. 
A Sandeman-időszámítás 1790-ben, a 25 éves, skót származású George Sandemannel kezdődött. A fiatalember Londonba költözve, az apjától kölcsönbe kapott 300 fontból Porto- és jerezi sherryborokra specializálódva borkereskedést nyitott. A portói pincéjét 1811-ben alapította, a jerezit pedig 1879-ben. A borászat mindig élen járt a márkaépítés terén. Szinte már a kezdetektől fogva saját logóval ellátott hordókban szállította az isteni nedűit a szigetországba, majd, 1877-ben a Sandeman név védettség alá került. Ez volt az első olyan portói pincészet, amely saját címkéjű borait nagy volumenben hozta forgalomba. A mai logót 1928-ban a skóciai George Massiot Brown művész alkotta meg, aki a portugál egyetemi köpennyel és a spanyol kalappal zseniálisan ötvözte a portói és a jerezi jelenlétet. 

A borászat 1952-ig volt családi tulajdonban, majd részvénytársasággá alakult.1980-ban felvásárolta a Seagram cég, 2000-ben a Pernod Ricard, 2002-ben a Sogrape. 2004-ben a jerezi birtok a Nueva Rumasa csoporthoz került, amely 2011-ben csődöt jelentett, a márkanév viszont mindvégig a Sogrape tulajdonában maradt. Jelenleg a borkészítés a filippínó multinacionális szeszipari holding, az Emperador irányítása alá került. Mindezen túl, Sandeman név alatt Madeira bor is készül, így azon kevés márkák közé tartozik, amelyek e három borvidékről, egy név alatt forgalmaznak borokat.
A nagysága ellenére azon cégek közé tartozik, ahol megfizethető áron jó minőséget kapunk. Elmondásuk alapján az utóbbi kilenc évben több mint 600 nemzetközi borverseny érmét zsebelték be, amivel a legeredményesebb portói pincészetté váltak. Úgy hirdetik magukat, hogy a nagyvilágban percenként 18–21 Sandeman-termék kerül értékesítésre. Az utóbbiba gondolom, a Madeira- és jerezi palackok is beleszámítanak. 



A kóstoló előtt hosszú pincesétán vettünk részt. Többek közt megcsodáltuk a 40–50 ezer literes Balseiro hordókban érlelt Ruby és LBV borokat, valamint a prémium kategória (Tawny és Vintage Port stb.) számára használt 540 literes Pipe-ket. Mint megtudtuk, az utóbbiak a portói szolgálatuk végén sem mindig végzik a darálóban, mivel a tömény italok készítői előszeretettel érlelik bennük nemes nedűiket. Elég csak a család skót eredetére és a whiskykészítőkre gondolni. 

Továbbá, pillantást vetettünk az előző nap a folyóról látott Quinta do Seixo birtok makettjére és a legöregebb, legértékesebb Vintage Portok tárhelyére. Amíg ezekről csak álmodoztunk, addig a követő kóstolónkról már szuperlatívuszokban tudunk mesélni. 10, 20, 30 és 40 éves Tawny sor várt ránk. Képzeljétek csak el! 40 éves bor! Na jó, ez nem pontosan negyvenéves, hanem egy olyan cuvée, amely ízvilágának 40 éves borral kell megegyeznie. Röviden, könnyedén tartalmazhat benne nálam idősebb (1983-as születésű vagyok) alapanyagot is. 

10 Years Old Tawny PortoA meggyes, piros bogyós jegyek mögött már megjelennek az érleltségből fakadó kávé, karamell, datolya, érett szilva, kandírozott aszalt barack és tercier aromák. Mindezt a forralt bor jellegű fűszerek teszik pikánssá. Nem teljesen kerek, picit még rakoncátlan, de az előző napi borokhoz képest jóval kifinomultabb. –7 pont

20 Years Old Tawny Porto

Világosabb színén már érzékelhető a korosabb jelleg, amely illatában is megmutatkozik. Szájban a keleti fűszerek (fahéj, szegfűszeg, csillagánizs stb.) tömkelege mögött főként érett szilva, dohány, karamella, narancs, méz, avar, datolya, dió és sárgabarack aromák uralkodnak. Egyszerre krémes és tartalmas, a sav édes érzet is egyensúlyban van. Olyan, mint mikor egy zenekar összes hangszere egyszerre megszólal, majd jön a katarzis. Gyönyörű tétel. 8 pont

30 Years Old Tawny Porto

A 20 éveshez képes az érett ízvilág egy másik dimenzióba kapcsolt. A keleti fűszerek mellett érett szilvalekvár, dohány, narancs, datolya, dió, sárgabarack, kávé és karamell aromák dominálnak. A húszéveshez képest az ízek nem olyan intenzívek, kissé lágyabbak és laposabbak. Nem ad annyi pluszt. Már túl van a csúcsán, ettől még ne temessük. +6 pont

40 Years Old Tawny Porto

A 20 évesnél azért lomhább, a kora ellenére azért bőven rendelkezik intenzitással. Whisky, fahéj, a mama érett, enyhén poros jellegű szilvalekvárja találkozik a karácsonyi fűszerek sokaságával, majd datolya, dió, mogyoró, dohány, narancs, tejeskávé és karamell aromák következnek. Nagyon fűszeres lecsengésű. Kicsit olyan, mintha egy idősebb whiskyt kortyolgatna az ember. 7 pont 

Életem egyik legélvezetesebb kóstolósora volt.

Köszönet Sandeman!

Kunci