Az idegenvezetőnknek nem lett igaza. A felhők a Douro-völgyében sem csitultak. A folyóhoz megérkezve azonnal hajóra szálltunk, hogy onnan csodálhassuk meg a borvidék leghíresebb szőlősorait.
Szerencsénkre az eső elállt, de a 7–8 fokos hőmérséklet miatt a vízen a hőérzetünk hamar hidegre váltott, az elénk táruló látvány viszont mindenért kárpótolt minket. Ráadásul, november végén extra élményként éltük meg a növényzet őszi színpompáját, amely nálunk egy hónappal korábban zajlott. A természet sárga, rozsda barna köntösbe öltöztette a Douro fölé magasodó szőlőtőkéket. A felduzzasztott folyó közepén szinte síri csend honolt. A hajónk halk morajlása mellett alig hallatszott egy-egy távoli zaj, amelyet a hegyek közé ereszkedő felhők tettek sejtelmessé és izgalmassá. A borvidék, legdrágább, meredek domboldalakon aVila Nova de Gaia híres szőlőbirtokai, Graham’s, Fonseca, Sandeman egymást követték. Meglepetésünkre, a szőlők mellett, több helyen, Toszkánahoz hasonlóan olívaültetvények büszkélkedtek. Portugál oliviaolja? Miért is ne? A felmelegedés hatására már nálunk is termesztik. Idővel elértük a Cima-Corgo központját, Pinhão-t, ahol nagy bánatomra nem szálltunk ki. Az eredeti terv szerint odáig mentünk volna vasparipával, hogy felfedezzük a város kisebb-nagyobb rejtett zugait és borbárjait. Visszafordulva a felhők égi áldása rövid időre kellemetlenül permetezni kezdett. Szerencsénkre hamar elállt, de így is szétfagyva szálltunk vissza a buszunkba.
Mielőtt a nap fénypontjának tartott kóstolóra indultunk volna, sofőrünk a lomha járgányunkkal lassan felkapaszkodott a meredek hegyoldal szerpentinjén, hogy madár módjára is megcsodálhassuk Portugália legszebb szőlősorait. Lent is gazdag impulzuscsomagot kaptunk, de a fenti fogadtatás még ezt is felülmúlta. Az alattunk lévő, gyorsan mozgó felhők másodpercről másodpercre formálták a táj arculatát. Azt hiszem, ezek azok a különleges pillanatok, amelyeket sosem felejtünk el életünk során.
Innen már egyenes utunk vitt a folyó völgyétől 6–7
km-re északra lévő Penaguiãoba, a Santa Marta borászatba, aminek a története
20. század közepén indul. Ekkor több környékbeli termelő megelégelte a
szőlőtermelői létet, ezért 1959-ben társulásukkal megalapították a Douro-völgy
első szövetkezeti pincészetét, így együttesen szabadon palackozhatták és
értékesíthették boraikat. Az évtizedek alatt több díjat is magukénak tudhattak.
A szövetkezetek közül 1998-ban ők készíthették elsőként a Vintage Port bort,
majd 2001-ben a legjobb szövetkezeti pincének választották. Jelenleg 1200
tagjuk van és évi hatmillió bort állítanak elő. Jelenleg 4 kontinens 25 országába exportálnak borokat.
Porto White
Közepesen
intenzív, enyhén nehézkes illattal indít. Számban a trópusi gyümölcsök és
citrusok mögött banán, narancs, mandarin, füge, datolya és mazsola aromák
jelennek meg. Mindezt kávés, tejkaramellás, enyhén whiskys jegyek bolondítják
meg. Nem kifinomult, inkább egy tömör, vaskos bor, amely markáns savgerinccel
bír. – 5 pont
Porto Ruby
A Ruby a
legfiatalabb, legegyszerűbb kategória. Sötétvörös színe ellenére ízvilága nem
annyira összetett. Piros bogyós gyümölcsök, aszalt meggy, szeder, szilva
uralkodnak, amelyeket csokoládé és keleti fűszerek, főleg bors és ánizs
egészítenek ki. Változatos ízvilága ellenére kissé tesze-tosza bor. – 4 pont
Porto 10
Years Old Tawny
Barnába hajló színén az érettség is jól észlelhető. Számban egy komplexebb ízvilág fogad. A piros bogyós gyümölcsök bőrös, avaros, csokoládés és ánizsos aromákkal vegyülnek. A keleti fűszerek közül a fahéj dominál, amelyekhez karamell és tejeskávés jegyek párosulnak. – 6 pont
Egy ebédet követően a borvidék másik nagy központjába, Peso da Régua városába mentünk. Ahogy az idegenvezetőnk is mondta, a település nem a szépségéről vált híressé, viszont a 19-20. században sokáig itt pakolták vonatra a portói borokat, így kulcsfontosságú szerepet töltött be. A folyóparton a Touriga borboltba és borbárba tértünk be, ahol ismét a kóstolásé lett a főszerep. Itt a borvidék széles palettájával találkozhattunk, extra meglepetésként pedig két száraz tétel is a poharunkba került. Annak ellenére, hogy a borvidék területének 40%-án készülnek száraz borok, külföldön a nagyközönség csak nagyon ritkán találkozhat velük.
Dom Daniel
Vinho Branco 2022
(Malvasia Fina, Fernão Pires, Códega, Viosinho)
Illatában fehér húsú gyümölcsök jelennek meg citrusos,
virágos, mandulás, pirítós jegyekkel felvértezve. Közepes testű, erőteljes savú
bor, amelyben a barack, mandula és körtearomákhoz enyhén kesernyés íz társul.
Viaszos kortyát némi édeskés jelleg teszi barátságosabbá. Savai ellenére szép,
tiszta ízvilágú. – 5 pont
Dom Daniel
Vinho Tinto 2021
(Touriga Franca, Tinta Roriz, Touriga Nacional)
Tipikus portói fajtaösszetétel, amelyből akár
erősített változat is készülhetne. Illatában meggy, ribizli és szeder keveredik
fekete borsos, füves és zöldes aromákkal. Erőteljes savú, közepes testű,
fűszeres, melyben meggy, szilva, feketeszeder ízek fogadnak. A savdomináns
nedűnek tisztasága és izgalmas karaktere miatt adok – 6 pontot.
Croft Fine
Tawny
A Croft név súlya már illatában is érződik. A pohárból tömény meggy, szeder, fekete csokoládé, kávé és szilvás-fűszeres aromák áradnak. Számban komplex, enyhén érlelt ízvilága kellemes harmóniát alkot. Az aszalt meggy, szeder, csokoládé, karamell és a keleti fűszerek jegyei, szép sav–cukor egyensúlya, magukért beszélnek. Egy kerek portói, amelyben még van fejlődési potenciál. Minőségével nem üti ki a tűzfalat, mégis nagyon jó kortyolgatni. Valahol itt kezdődik egy portói bor. Ez volt a nap meglepetés bora. Ja, 11 Euróért? + 6 pont
Innen már hazafelé, vagyis Porto felé
vettük az utunkat. A borkóstolók során épp csak megkapirgáltuk a borvidék alap és középkategóriás isteni nedűinek mezsgyéjét, a borvidékbe viszont
beleszerelmesedtünk. A felhők, a köd, a hajózás, az őszi színek, a természet és
az ember teremtette látvány kombinációja bármikor visszacsábítana. A borok
miatt nem annyira aggódtam, bemelegítésnek tökéletesek volt, na meg másnap reggel
a világhíres Sandeman pincészet kóstolóján vettünk részt, amely bőven hoztak
izgalmakat, szóval a jövőben is tartsatok velem.