2014. febr. 13.

Attems 2011 Chardonnay 13,5%

2011 Chardonnay 13,5%

Conti Attems, Friuli-Giulia-Venezia, Észak-Nyugat Olaszország

A korábban vörösboros vidéken a 70-es évektől egyre több fehér fajtát kezdtek telepíteni. Főleg Chardonnayt, Szürkebarát, és Sauvignon Blanct. Magánál a készítésnél az akkoriban újnak számító reduktív módszert alkalmazták, amivel szép gyümölcsös friss fehérborokkal tudtak sikeresen betörni a piacra. 
Chardonnayt mindig szívesen kóstolok hiszen a Rajnai Rizling mellett ez az egyik kedvenc fajtám, másfelől a lesencetomaji szőllőnknek e fajta alkotja a felét. Így mindig konkurenciát látok benne.

Erősen szalmasárga színű bor vastagon folyik le a pohár szélén, ami magas glicerintartalomra „alkohol“ utal. Megillatozva igazi illatbomba csapja meg az orrom. Erősen citruos, citromfüves almás, ananászos aromák áradnak ki a pohárból. Megízlelve sem hazudtolta meg magát. Az almás citrusos kicsit barackos ízei tényleg elvarázsolnak. Gyümölcsösségét a reduktív készítéstől kapta. Lenyelésénél mentás citromfüves fűszerezettséget érzek. Ebben a borban minden benne van ami csak kell. Kellemesen friss savak, gyümölcsösség, és hosszú lecsengés. Szívesen kortyolgatom. Rántott sajthoz, bearni szószos csirkemellhez, vagy lime szósszal elkészített halakhoz ajánlanám.

17,8 pontot adnék rá