2011 Chardonnay
13,5%
Conti Attems,
Friuli-Giulia-Venezia, Észak-Nyugat Olaszország
A korábban
vörösboros vidéken a 70-es évektől egyre több fehér fajtát kezdtek telepíteni.
Főleg Chardonnayt, Szürkebarát, és Sauvignon Blanct. Magánál a készítésnél az
akkoriban újnak számító reduktív módszert alkalmazták, amivel szép gyümölcsös
friss fehérborokkal tudtak sikeresen betörni a piacra.
Chardonnayt mindig
szívesen kóstolok hiszen a Rajnai Rizling mellett ez az egyik kedvenc fajtám,
másfelől a lesencetomaji szőllőnknek e fajta alkotja a felét. Így mindig konkurenciát
látok benne.
Erősen szalmasárga
színű bor vastagon folyik le a pohár szélén, ami magas glicerintartalomra
„alkohol“ utal. Megillatozva igazi illatbomba csapja meg az orrom. Erősen
citruos, citromfüves almás, ananászos aromák áradnak ki a pohárból. Megízlelve
sem hazudtolta meg magát. Az almás citrusos kicsit barackos ízei tényleg
elvarázsolnak. Gyümölcsösségét a reduktív készítéstől kapta. Lenyelésénél
mentás citromfüves fűszerezettséget érzek. Ebben a borban minden benne van ami
csak kell. Kellemesen friss savak, gyümölcsösség, és hosszú lecsengés. Szívesen
kortyolgatom. Rántott sajthoz, bearni szószos csirkemellhez, vagy lime szósszal
elkészített halakhoz ajánlanám.
17,8 pontot adnék
rá