2014. okt. 13.

Francia elegancia - tokaji tüzesség

Tokaji Hárslevelű, Kassai
Hárslevelű 13%
Tokaj, Tarcal, Kikelet Pincészet
Berecz Stéphanie borait mindig nagy odafigyeléssel érdemes kóstolni. Azon kézműves borászok közé sorolnám, akik sosem bíznak semmit a véletlenre. A francia eleganciát párosítja Tokaj tüzességével. Ezt már a stílusosan megtervezett üveg címkéje is szépen tükröz. Egyszrű, ízléses, mégis nőiesen kedves. A pincészet nevére („Kikelet”) egy virág és a gyerekkorunkból jól ismert Tavaszi szél vizet áraszt, című székely népdal első sora utal.

Citrus. Dió. Birs. És persze virágillat árad a poharamból, amit a háttérben egy kevés zöldfűszeresség kísér. Szépen megmutatkozik tokajira jellemző illatfelhő. Nagy extrakttartalma, élénk savai csekély maradék cukrot is tartalmaznak. Az enyhén aszalt fehérgyümölcsös, minerális, hosszú lecsengésű borból nevéhez méltóan a hárs sem hiányzik. Nagysága ellenére kiugró savai miatt mégsem találom teljesen kereknek, ami azért nem von le semmit az értékéből. Ettől függetlenül nagyon szép alkotás.
Bearni mártással készült fehér húsú tengeri halakhoz, vagy akár egy egyszerű rántott patisszon mellett is el tudnám képzelni.
17,3 pontot adnék rá
Bezerics Stephanie Pincéje honlapja:       http://tokajkikelet.hu/
Bearni mártás:                                 http://www.mindmegette.hu/bearni-martas-bearnaise.recept