2014. okt. 9.

Nem minden csalódás rossz...

Bezerics 2013 Cserszegi fűszeres 12,5%
Cserszegi fűszeres,
Zalai Borvidék Orosztony


Sok év külföldi lét után a honlapom első magyar borát mutatom be, ami nem is lenne más, mint a szerintem legjobban sikerült magyar nemesítés, a Cserszegi fűszeres. 


Bakonyi Károly nagyszerű alkotása a Piros Traminiből, és az Irsai Olivérből. Ha lehetőségem akad, én szívesen kortyolgatom. Külön öröm az is, hogy az otthoni néhány tőkénkből apám is minden évben 8-10 litert készít belőle. Ráadásul a Chardonnaynkat is meg szokta bolondítani, tényleg különleges aromát ad neki.

Citrus, szőlő, zölddinnye, egres, koriánderes zöldfűszerezettség. Nem egy tipikus cserszegi illatfelhő. Akár éretlenségre is utalhatna, de ez a 2013-as évben szokatlan lenne. Számban megízlelve sem változik a véleményem, nem az a jellegzetes cserszegi. 
Friss ropogós savai mellett azért mutat valamit a rá jellemző diós kesernyéségben megbúvó fűszeres, fehérgyümölcsös minerális jegyeiből. Hosszú lecsengése, kellemes beltartalma szépen kidolgozott reduktív borra mutat. Kicsit Sancerre jellegű. Tovább nem is elemezném szívesen! 
A Cserszegi fűszeres jelzőt elhagyva tényleg érdekes élményeket nyújtó bor, aminek még az ár érték aránya sem rossz. Bátran merem ajánlani a játékos borok kedvelőinek. Ti hova tennétek?


Én a bort és nem a fajtát szoktam bírálni, így 16,3 ponttal illetném. Szívesen elképzelném friss provanci fűszerkeverékben pácolt roston sült csirkecsíkokhoz.