2016. febr. 29.

Egy nagy Bikavér

2013-ban az Egri Borkerten kóstoltam először. 2014-ben, majd 2015-ben ugyanott újra-meg újra a poharamba kerülhetett ez a nagyszerű bor. A St. Andrea Merengőjével vetekedve mindhárom fesztivál legjobb Bikavérjét tisztelhettem bennük. 
A Petrény Pincészet 2009-es Big Band-jéről írok, amely mindannyiszor ámulatba ejtett. 
Az eltelt két évben óriási potenciájából semmit sem vesztett. Hat éves kora ellenére még hosszú időt jósolok neki. Ezen ne is csodálkozzunk. A Padok dűlőben termesztett alapanyag 24 hónapot töltött ászok illetve barrique hordókban, majd egy éves palackos érlelést kapott. Összetétele sem akármi. Kékfrankos, Cabernet sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, és Syrah.
Készítője Petrény Norbert, aki 2002 óta közel hatvan hektáron gazdálkodik Egerszalókon. Fiatalos gondolkodásmóddal, nagy terméskorlátozással, biodinamikus művelést folytat. Szorgos munkásságának eredményeként a legnevesebb egri borászok közé emelkedett. 
2009 Big Band 
Pohárban megpörgetve  a sötét színű bor cseppjei lassan folynak le az üveg falán. Sokrétű illatában egy picit kikacsingat a magas alkohol. Szilva, szeder megy, érett cseresznye, amelyet a barrique adta borsos fűszeres csoki tesz teljessé. Megízlelve főleg csoki és meggy jelentkezik. Később előkerülnek szilvás-földes jegyei. Az alkohol adta édesség itt is érződik.  50% Kékfrankosnak köszönhetően elegáns és harmonikus. Hosszú fűszeres lecsengésű, amely most van a csúcson. 
Egy igazi sokrétű gasztrobor. Legszívesebben aszalt szilvával töltött pulykamell mellé tudnám elképzelni. 
 17,7 Pont