2022. márc. 3.

Egy élő legenda chardonnay-ja

   Kamocsay Ákost egyik magyar borkedvelőnek sem kell bemutatni. A veszprémi születésű borász a hetvenes és nyolcvanas években a Móri borvidéken kamatoztatta tudását, majd a 90-es évek első felében részt vett a Hilltop Borászat megalapításában. Szakértelmének és cégtársának, Keresztúri Éva profi managementjének köszönhetően a pincészet nem csak hazánk egyik legnagyobb borászatává, hanem a legnagyobb borexportőrévé nőtte ki magát. Kevesen tudják róluk, hogy a rendszerváltás zűrzavaros időszakában  borainak 80%-át, azaz több mint hat millió palackot az Egyesült Királyságban értékesítettek. 
   A könnyed reduktív Hilltop borok oly annyira belopták magukat a szigetországiak szívébe, hogy 1997-ben Angliában az Év Borásza címet nyerte el, 1998-ban pedig a londoni Wine Challange verseny 7000 tétele közül cserszegi fűszeres bora kategóriájának első helyét hozta el. Csak hogy folytassam a sort, egy évvel később, 1999-ben kis hazánkban Év Bortermelő díjjal jutalmazták munkásságát, 2004-ben a Hilltop lett az Év pincészete, 2005-ben A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 
   
   Az idők során friss, üde termékei a magyar fogyasztók körében is egyre népszerűbbé váltak. A 76. évében még mindig aktívan tevékenykedő borász számos újdonságot hozott számunkra. Többek között neki köszönhetően vált közkedvelté a cserszegi fűszeres és ő vezette be a köztudatba a Bag in Box-ot is. Jelenleg aromacímkés palackjai váltottak ki nagy figyelmet. 
   Néhány éve létrehozták a Kamocsay Prémium sorozatot, aminek minősége méltán tükrözi a borász hírnevét. Ebbe a kategóriában a cserszegi fűszerest, az olaszrizlinget, és a chardonnay-t mindenképpen ki kell emelni. Utóbbiból még dűlőszelekciók is készültek, amin keresztül a Neszmélyi borvidék sokszínűségét mutatják be. Sajnos a dűlő szelektált chardonnay-hoz nem tudtam hozzájutni, így most a 2019-es Kamocsay Prémium chardonnay került felbontásra. 
   Meglepő módon érett illatok áradnak a pohár szájából. Almakompót, citrussal, csöpp fahéjjal csipetnyi vaníliával. Kerek bársonyos ízében az almakompótos jegyek némi trópusi gyümölcsös aromákkal keverednek, amiben elegáns savgerinc bújik meg. Enyhén kesernyés csonthéjas ízekkel végződik. 5+ pont