2022. márc. 14.

Néhány korty Pannonhalma Szegeden a Mojoban

    Március 10-én a szegedi EzerJó Borkereskedés ismét nagyszerű borkóstolót tartott. A terítéken a Pannonhalmi borvidék szerepelt, a helyszínt pedig a város szívében lévő Mojo Club biztosította.  

   
   Egy régi mondás szerint a pannonhalmi borok egyszerre legyenek illatosak, zamatosak és gyümölcsösek. Szavaim mögött ezer éves történelem lakozik. Ez a mai napig kihatással van a borvidék életére. Az igaz, hogy a régióban már a római korban is műveltek szőlőt, de az igazi fellendülés a 996-ban alapított apátság hatására indult el. Ennek hallatán csodálkoznunk sem kell, ha a borvidék mottója "A Teremtett borvidék" lett.
   A 90-es évek zűrzavaros rendszerváltásában a nagy múlttal rendelkező területek sokáig csipkerózsika álmukat aludták. Az itteni borkultúra újkori virágzása ismét a Pannonhalmi Apátságnak köszönhető. Az ezredforduló hajnalán a bencések a néhai Gál Tibor segítségével hazánk legszebb és legmodernebb borászatát építették fel, ami mellett a következő két évtizedben több családi birtok alakult. Így 2022-t írva nyugodtan kijelenthetem, a főleg fehér borokat adó borvidék borászai együttes erővel és újító gondolatokkal próbálnak egységes arculatot formálni. 
   
   Kezdő tételként a Nyúlon gazdálkodó Hangyál Pincészet Csicsergő névre keresztelt, szlovén stílusban készült 2021-es sauvignon blanc-ja került poharunkba. A reduktív technológiájú, könnyed, friss, citrus, egres, bodza aromájú bor nevét azok a hölgyek ihlették, akik ezt fogyasztva hamar "csicsergésbe" kezdtek.

   A Herold Pincészet 2020-as PH értéke már egy magasabb kategóriát képviselt. A PH Érték itt, a BalatonBorhoz, a Villányi Franc-hoz hasonlóan a pannonhalmi borok értékét bemutató közösségi borként jött létre. A PH Érték megalkotása során a termelők egységes arculattal, üveggel, címkével, meghatározott szőlőfajtákból és szabályok alapján készíthetik el, hozhatják forgalomba. Úgy vélem a kigondolásánál az egykori illatos, zamatos, gyümölcsös jelzők fontos szerepet játszhattak a szakemberek döntésében. A gerincét a borvidék első számú fajtája, az acélos savakkal rendelkező rajnai rizling adja, aminek beltartalmát, gyümölcsös, fűszeres fajtákkal egészítik ki. A Herold pincészet a rajnai rizlinget chardonnay-val és sauvignon blanc-al házasította, így mutatja meg a borászat az általa elképzelt pannonhalmi bort.

   A rajnai rizling szerelmeseinek a Cseri név ismerősen csenghet. Az utóbbi években a Nyúlon gazdálkodó pincészet hazánk egyik rajnai rizling műhelyévé nőtte ki magát. A tőlük érkező  Barni's rieslinget a család második generációs borászának, Cseri  Barnabás keze munkáját dicséri. Barnabás még igen fiatalon, a világ egyik vezető rajnai termelőjénél a németországi Mosel mentén gazdálkodó Dr Loosen-nél szerzett értékes gyakorlatot és az ott tanultak alapján saját mintára készítette el ezt a bort. Jellegzetessége az a 6-8 gramm maradékcukor, amit a fajta magas savainak csillapítására hagyott benne. A kóstolt 2020-as rajnai rizlingje szép sav-cukor arányát, citrus, alma, barack gyümölcsös aromái teszik kerekké.

   A Herold pincészet 2018-as fél, évet 500 literes hordóban töltött, Sarolta lányukról Charlotte névre keresztelt chardonnay-ja, már egy markánsabb tételt képviselt. Erőteljesebb hordóhasználatának és a meleg évjáratnak köszönhetően érett gyümölcsös ízeivel, fás fűszereivel, vaníliás jegyeivel, az este legkarakánabb bora lett.

   A kóstoló során a borvidék legmeghatározóbb tagja az Apátsági Pincészet sem maradhatott ki. Repertoárjukból a zászlójukon lobogó Hemina család fehér házasítása /60% chardonnay, 25% pinot blanc, 10% viognier, 5% sauvignon blanc/ került bemutatásra. Úgy gondolom a krémes, citrusos, fehér húsú gyümölcsös aromájú, elegáns hordóhasználatú, nagy testű cuvée méltón viselheti az egykori hemina űrmérték nevét. Egykoron Szent Benedek így fogalmazott erről a különlegesen meghatározott mennyiségről:
"A hemina az a mennyiség, amit ha megiszol megtalálod Istent, de még nem kísért meg az ördög"

   A borsor végét a Tar Pincészet  csak a csúcs évjáratokban készített, 2017-es cabernet franc-nal zártuk. A termelő ezt annak az 1937-ben a világ legjobbjának választott vörösbornak tiszteletére készíti el, ami erről a borvidékről származott. Az első, másod, harmad töltésű kis fahordóban érlelt bor fekete bogyós, zöldpaprikás aromáira, kellemes, csokis, hordóhasználat telepszik. Korához képest még fiatal arcát mutatja, amiben nagy potenciál lakozik.
   
   A végén köszönet az EzerJó Borkereskedésnek a meghívásért, a Mojo Clubnak a vendéglátásért és Kenéz Attilának a nagyszerű előadásért. 

Kunci