2023. ápr. 6.

Szabó Zoli mecseki chardonnay-ja

Tavaly tavasszal Hosszúhetényben Szabó Zolinál tettem egy rövid látogatást, akitől annyi információt tudtam meg a magyar borkultúráról, mint addig senki mástól. Nyugodtan kijelenthetjük, ő ebben a témában egy igazi szakértő. Szavait akár reggelig, megunhatatlanul lehetne hallgatni. Mindegy milyen témára tér rá az ember, ő egyből folytatja. A beszélgetésünk során rengeteget mesélt a Pécsi Kutatóintézetbeli tapasztalatairól, ifjú kori kalandozásairól és a szőlőfajták eredetéről. A diskurzusunk során többek között azt is tőle tudtam meg, hogy az első magyar chardonnay tőkék még az 1910-es évek környékén a  Mecsek lankáin vertek gyökeret. Nem tudom, őseink tudatosan telepítették-e oda a fajtát, de Zoli 2021-es chardonnay-ját megkóstolva biztos lehetek abban, hogy jó döntést hoztak. Azért azt ne felejtsük el, a mecseki altalaj éppúgy mészkő, mint Burgundiában, ami nagyon kedvez a minőségnek. Sajnos az utóbbi időben a felmelegedés mindent átír, a szőlőtermesztés határa pedig szép lassan északra tolódik. Remélem ettől még a Mecsek oldalainak szőlőtőléiről sokáig kóstolhatunk fehérborokat, hiszen tényleg csodaborok készülnek ott. Zoliról még mindenképpen érdemes megemlíteni, az egyik kedvenc virága a bánáti bazsarózsa, aminek fotója palackjainak csavarzárain is megtalálható. 

A kezdeti intenzív, citrusos, friss pirítós illatát hamar almás, körtés, barackos jegyek váltják fel, amire vanília telepszik. Számban szépen komponált tartalmas korty fogad, savai pedig gyönyörűen oszlanak szét kerek testében. Citrusos, vaníliás, krémes, almakompótos aromáit barackos, mangós ízek kísérik. Mindezt egy elegánsan ráboruló hordó teszi még izgalmasabbá. Hosszú lecsengésében némi kesernyés íz is megjelenik. Erős 6 pont 

Kunci